Bende krijgt zware straffen en monsterboetes voor smokkel van ruim 200 transmigranten

De bende opereerde op de parking in Mol-Postel. Foto: rr

Bende krijgt zware straffen en monsterboetes voor smokkel van ruim 200 transmigranten

Print
Mol / Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een criminele organisatie veroordeeld die meer dan tweehonderd transmigranten richting Verenigd Koninkrijk heeft gesmokkeld. Veertien mannen kregen celstraffen van twee tot elf jaar opgelegd, alsook 8.000 euro boete per gesmokkeld slachtoffer. Dat leverde monsterboetes tot wel 768.000 euro op. Eén beklaagde werd vrijgesproken.

De feiten speelden zich af tussen oktober 2017 en april 2018. De organisatie, bestaande uit mannen van voornamelijk Iraakse origine, had in die periode minstens 206 Iraakse Koerden in de vluchtelingenkampen van Calais opgehaald. Mannen, (zwangere) vrouwen, baby’s en kinderen werden in overvolle bestelwagens gepropt en naar de snelwegparking in Mol-Postel gereden.

De bestelwagens werden geëscorteerd door auto’s van de organisatie. Als de beklaagden onderweg politiecontroles tegenkwamen, deinsden ze er niet voor terug om op de politie in te rijden. Eenmaal in Mol-Postel moesten de Koerden zich verschuilen in de bossen achter de snelwegparking tot ze op een vrachtwagen richting het Verenigd Koninkrijk werden gezet.

De organisatie bood een ‘gegarandeerd transport’ aan: pas als de slachtoffers daadwerkelijk in het Verenigd Koninkrijk waren, maakte het wisselkantoor in Irak hun in bewaring gegeven gelden over aan de organisatie.

Verstek

Shafiq A.M., die aan het hoofd van de organisatie stond, regelde het transport en besliste op de snelwegparking in welke vrachtwagens ze moesten kruipen. Hij kreeg elf jaar cel opgelegd bij verstek. De man werd in Frankrijk al voor gelijkaardige feiten veroordeeld.

Verschillende van zijn medebeklaagden hadden aangevoerd dat ze zelf ook transmigranten waren en dat hen een gratis overtocht beloofd werd als ze enkele transporten wilden doen. Zo bekende Sarwar M. (26) dat hij om die reden 27 slachtoffers gesmokkeld had. Hij had om een straf deels met uitstel gevraagd, omdat hij al zeventien maanden in voorhechtenis zit. De twintiger kreeg negen jaar cel, want de rechtbank vond het bewezen dat hij 96 slachtoffers getransporteerd had en dat leverde hem ook een boete van 768.000 euro op.

Alle beklaagden kregen effectieve celstraffen opgelegd. De rechtbank tilde zwaar aan de erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden waarin de slachtoffers getransporteerd werden, louter voor snel geldgewin.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio