Provincie Antwerpen gaat captatieverboden uit waterlopen selectiever doorvoeren

Archiefbeeld. Foto: credit

Provincie Antwerpen gaat captatieverboden uit waterlopen selectiever doorvoeren

Print
Antwerpen -

Als er in de provincie Antwerpen in de toekomst opnieuw een captatieverbod uit onbevaarbare waterlopen nodig zou zijn, bijvoorbeeld tijdens een periode van langdurige droogte, zal dat voortaan gedifferentieerd worden bepaald per beekvallei. De provincie Antwerpen is naar eigen zeggen de eerste waterbeheerder die een selectie klaar heeft van stroomgebieden waar omwille van de hoge ecologische waarde prioritair een captatieverbod kan worden afgekondigd.

In de zomer van 2018 werd ook Antwerpen hard getroffen door de lange periode van droogte in ons land. 90 procent van de provinciale waterlopen zou op een bepaald moment droog hebben gestaan, stelt de provincie. Er kwam twee maanden lang een captatieverbod uit onbevaarbare waterlopen, met uitzondering van het capteren van water door boeren als drinkwater voor het eigen vee dat buiten stond te grazen. De provincie wil dergelijke situaties in de toekomst beter aanpakken, met name door een meer gedifferentieerd captatieverbod uit te vaardigen dat per beekvallei kan worden bepaald.

Volgens de provincie heeft een gedifferentieerd captatieverbod als voordelen dat enerzijds in stroomgebieden met kwetsbare flora en fauna sneller een verbod kan worden uitgevaardigd. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor onder meer de rivierdonderpad, de beekprik en de kleine modderkruiper. Anderzijds kunnen landbouwgebieden langer buiten een verbod worden gehouden. De provincie benadrukt wel dat een captatieverbod een “uitzonderlijke en reactieve maatregel” is en ze liever proactief werk maakt van een goed waterbeheer.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio