Klaps (N-VA): “Doe je job, Wouter”, waarop Van Besien (Groen) reageert:“Precies wat last van de zon?”

Johan Klaps (links) en Wouter Van Besien. Foto: JHS, Walter Saenen

Klaps (N-VA): “Doe je job, Wouter”, waarop Van Besien (Groen) reageert:“Precies wat last van de zon?”

Print
Antwerpen -

De jongste Antwerpse gemeenteraad zindert nog steeds na. Antwerps N-VA-fractievoorzitter Johan Klaps haalt op Facebook zwaar uit naar Groen-fractieleider Wouter Van Besien. De aanleiding is het afspelen van een opname met de initiatiefnemers van de petitie tegen de vervuilende cruiseschepen op de gemeenteraad. “Je kiezers hebben je het vertrouwen gegeven voor een constructieve oppositie nadat je deelname aan het beleid hebt geweigerd”, schrijft Klaps. “Doe je job.” Al snel volgde een reactie van Van Besien op de Facebookpost van Klaps. “Een petitie waar op korte termijn 13.000 mensen hun handtekening onder zetten, dat betekent iets”, zegt Van Besien.

N-VA-fractieleider Johan Klaps:

Beste Wouter,

Klaps (N-VA): “Doe je job, Wouter”, waarop Van Besien (Groen) reageert:“Precies wat last van de zon?”
Foto: Walter Saenen

Het was een triest schouwspel dat je hebt opgevoerd op de laatste gemeenteraad van het politieke jaar. Angst zaaien en halve waarheden verkondigen. En steeds met dat verwijtend, moraliserend vingertje naar iedereen die jouw mening niet deelt. In 2018 won je de verkiezingen nog met dat vingertje. Groen werd dé kracht op links en werd logischerwijs uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. Je kreeg de kans om de groene visie over klimaat, mobiliteit en schone lucht, vorm te geven in het beleid. Maar nog voor je aan die tafel zat, liet u één breekpunt optekenen in de pers: “hoofddoeken moeten worden toegelaten achter loketten en in scholen”. De schone lucht was à la minute bijzaak geworden. Je hebt die tafel dan ook zeer snel verlaten. Hopend dat je u op links nog meer beloond zou worden voor halve waarheden en angst zaaien bij de verkiezing van 2019. Vooral omdat de sp.a wel de verantwoordelijkheid had genomen die jij zo passioneel wou vermijden. Maar ondertussen was de kiezer voorbij dat vingertje gaan kijken naar de inhoud. En Groen werd te licht bevonden. Behalve in die zeer conservatieve kringen waar hoofddoeken de partijkeuze bepalen. Ik zou zelf een vingertje kunnen bovenhalen voor dergelijk parcours. Maar ik laat het voor jouw geweten.

Het had een hint moeten zijn voor een andere aanpak. Maar dat inzicht dringt niet bij je door. Of toch wel een beetje. Je weet perfect dat de geloofwaardigheid van Groen zwaar beschadigd is. En dus schakelde je maar ‘de burger’ in als advocaat van je zeer slecht onderbouwd standpunt over cruiseschepen. In dit geval bestaat die ‘burger’ uit een grofgebekte militant van je partij (zo eentje die graag polariseert) en een al even grof gebekte militante van een burgerpartij die geen deuk in een pakje boter sloeg bij de verkiezingen. Ze waren je woordvoerder van dienst bij gebrek aan eigen argumenten. Zal dit het niveau worden voor de volgende 66 maanden in deze legislatuur? En hoe ga je reageren als andere partijen ook petities beginnen opzetten en zich achter zorgvuldig geselecteerde ‘burgers’ verschuilen? Ik kan je verzekeren: we hebben een partij in ons gezelschap die daar oneindig veel beter in is dan Groen. Ik vermoed dat je de eerste zal zijn om ‘populisme’ en ‘polarisatie’ te schreeuwen.

Je bent verkozen in de Antwerpse gemeenteraad. Je kiezers hebben je het vertrouwen gegeven voor een constructieve oppositie nadat je deelname aan het beleid hebt geweigerd. Doe je job.

Groen-fractieleider Wouter Van Besien:

Ach Johan,

Klaps (N-VA): “Doe je job, Wouter”, waarop Van Besien (Groen) reageert:“Precies wat last van de zon?”
Foto: Joris Herregods

Precies wat last van de zon?

Een petitie waar op korte termijn 13.000 mensen hun handtekening onder zetten, dat betekent iets. Dat betekent dat er een grote bezorgdheid is in Antwerpen en dat de politiek daar best naar luistert.

Maar ik ondervind al jaren dat jullie participatie niet belangrijk vinden. En gezonde lucht staat ook niet echt op jullie prioriteitenlijst. In de drie gesprekken die we voerden over een bestuursakkoord voor Antwerpen is het uitgebreid gegaan over de noodzaak van een circulatieplan en het nut van de uitbreiding van de lage-emissie-zone. Zulke projecten waren onbespreekbaar voor jouw partij. Maar goed, je was er niet bij, dus ik vergeef het je dat je dat niet weet.

Drink genoeg water deze dagen!

Wouter

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio