Vincent Kompany: "Mijn enige doel is Anderlecht weer kampioen te maken, maar ik ben Guardiola niet"

Print
Onder massale persbelangstelling is Vincent Kompany dinsdagnamiddag op het oefencentrum van Anderlecht in Neerpede officieel voorgesteld.

Na een afwezigheid van dertien jaar keert Vince The Prince terug door de grote poort bij RSCA, als speler-manager nog wel. Met die beslissing verraste hij enkele weken de ganse voetbalwereld. De trainersmicrobe kreeg Kompany bij zijn laatste drie seizoenen onder Pep Guardiola te pakken. "Hier op Anderlecht ben ik gevormd in een 3-4-3, zeg maar het systeem van Johan Cruijff. Pep gaf me bij zijn aankomst versie 2.0 van dat systeem en daarmee voelde ik me meteen op mijn gemak", bekende Kompany in een broeierige perstent die voor de gelegenheid op het kunstgrasveld stond opgesteld.

Lof voor Guardiola

"Vanaf de eerste dag bij Pep wist ik waarover hij sprak en dat heeft mijn interesse aangewakkerd. Het is alsof je jarenlang naar school gaat en plots op de unief terechtkomt: zo groot is het verschil. Onder hem ben ik echt anders naar voetbal beginnen kijken. Daarnaast legt Guardiola alles zo makkelijk uit, ook de moeilijke principes. Net zoals iedereen wel een leraar gehad heeft die alles beter leek te kunnen uitleggen, is Pep dat voor mij. Maar ik ben Guardiola niet, alles op zijn tijd. Laat ons zeggen dat ik een goede student ben. Ik begin hier aan mijn carrière te werken en nadien zal ik wel zien of ik zo goed word als Pep."

Emotioneel afscheid

Het afscheid van zijn mentor bij City was emotioneel. "Toch kon ik hem pas de dag voor de laatste wedstrijd van het seizoen op de hoogte brengen, we moesten alles immers stilhouden en dus was er ook niemand op de hoogte. Dat was de finale van de FA Cup tegen Watford. Ik kwam in zijn kantoor en zei dat het mijn laatste match zou worden. Op die manier maakte ik duidelijk dat ik zeker zou moeten spelen (lacht). Nee, het was vooral om hem te bedanken. Het was een heel emotioneel afscheid."

"Dit was het uitgelezen moment om terug te keren" 

Kompany treft bij zijn terugkeer de club op een dieptepunt in zijn bestaan aan. Vorig seizoen werd afgesloten op de zesde plaats en zo greep de recordkampioen voor het eerst sinds 56 jaar naast Europees voetbal. Er ging dan ook een schokgolf doorheen de voetbalwereld toen Anderlecht zijn terugkeer medio vorige maand aankondigde.

"Als Anderlecht kampioen wordt of op de tweede plaats eindigt, gebeurt dit verhaal niet", bekende Kompany. "Er zijn maandenlange gesprekken over visie aan voorafgegaan, anders is dit te gek om te doen. We hadden de tijd om echt op alle punten in te gaan. En zo kwamen we tot de conclusie dat dit het beste moment ooit was om binnen te komen. Na de zoveelste landstitel voor de club staat niemand open voor een mentaliteitswijziging."

Daarmee was het hoge woord gevallen. Anderlecht zit al twee jaar zonder prijs, terwijl de achterban minstens een titel om de twee jaar verwacht. "Vorig seizoen is Anderlecht zesde geëindigd, in principe zijn er in België dus vijf clubs beter. In één seizoen moeten we dus beter worden dan vijf ploegen. Mits een aantal verbeteringen moet dat wel mogelijk zijn. Daar geloof ik echt in, anders had ik het niet gedaan."

"Champagnevoetbal, een geweldig woord"

Als het enigszins kan, moeten die prijzen gepakt worden met mooi voetbal. Bij Anderlecht wordt er dan al gauw over champagnevoetbal gesproken. Met René Weiler mocht de laatste trainer die Anderlecht een prijs bezorgde het seizoen erop vertrekken, net omdat het voetbal niet goed genoeg was. "Champagnevoetbal, een geweldig woord, dat ik enkel in België hoor. Een keuze maken tussen mooi voetbal en een prijs? Ik wil beide, dat is toch mijn ambitie", onderstreepte Kompany nog eens dat hij een kind van het huis is. "Ik weet dat ik mezelf zo druk opleg. Ik kan echter niet anders, want ik heb nooit iets anders gekend bij Anderlecht. Ik kan niet op voorhand zeggen dat we aan een seizoen beginnen waarin we toch geen kampioen zullen spelen. Dat gaat niet voor de supporters." 

Meer voetbalnieuws