Nieuwe ontwikkeling in Operatie Propere Handen: Georges Leekens ondervraagd, ook Herman Van Holsbeeck, Ivan Leko en François De Keersmaecker aan de beurt

Georges Leekens (midden) met zijn advocaten aan het gerechtsgebouw in Hasselt Foto: Sven Dillen

Nieuwe ontwikkeling in Operatie Propere Handen: Georges Leekens ondervraagd, ook Herman Van Holsbeeck, Ivan Leko en François De Keersmaecker aan de beurt

Print

Ex-bondscoach Georges Leekens (70) en oud-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck (64) zijn dinsdag enkele uren ondervraagd over hun mogelijke betrokkenheid in “Propere Handen”. Beiden werden uitgenodigd om zich aan te bieden op het politiekantoor in Hasselt en mochten in de loop van de dag naar huis. In totaal zou een tiental mensen een uitnodiging hebben ontvangen, onder wie Ivan Leko (ex-Club Brugge, nu Al-Ain in Abu Dhabi) en François De Keersmaecker (ex-bondsvoorzitter). Allen zouden ze worden geconfronteerd met verklaringen van spelersmakelaar en spijtoptant Dejan Veljkovic.

Georges Leekens werd om 8 uur vanochtend in het politiekantoor in Hasselt verwacht. Rond 10 uur verliet hij samen met zijn raadslieden het gebouw. Leekens’ advocaat Peter Snauwaert benadrukt dat zijn cliënt het politiekantoor verliet als vrij man. De Limburgse trainer is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Ook Herman Van Holsbeeck werd enkele uren ondervraagd door de Hasseltse politie en is intussen weer naar huis vertrokken. Vandaag en de volgende dagen worden nog een aantal protagonisten geconfronteerd met de verklaringen die spelersmakelaar Dejan Veljkovic over hen aflegde in het dossier Propere Handen.

Tiental mensen

Volgens Eric Vander Sypt, de woordvoerder van het federaal parket, gaat het om ‘een tiental’ mensen. Onder hen onder meer oud-bondsvoorzitter François De Keersmaecker. Ook Ivan Leko, de ex-coach van Club Brugge, wordt opnieuw ondervraagd. Dat moet dan wel gebeuren als hij opnieuw in België is. De Kroaat is op dit moment aan de slag bij Al-Ain, een club uit Abu-Dhabi.

Van Holsbeeck en Leko werden al eerder ondervraagd in het dossier Propere Handen. Voor Georges Leekens is het de eerste keer. De ex-bondscoach is na Peter Maes de tweede ex-trainer van Lokeren die in het vizier komt van de speurders. Eerder werd Peter Maes ondervraagd over het zwart geld dat hij via constructies van zijn makelaar Dejan Veljkovic had verdiend.

Leekens was in zijn 35-jarige trainerscarrière op drie verschillende momenten trainer van Lokeren. In de tweede en derde periode werkte hij nauw samen met Dejan Veljkovic, de Servisch-Belgische spelersmakelaar die als spilfiguur in de zaak-Propere Handen wordt beschouwd.

Meer voetbalnieuws