© Photo News

Gewone brieven vanaf maart nog maar twee keer per week in de bus

Vanaf maart volgend jaar zal de postbode nog maar twee keer per week niet-dringende brieven in de brievenbus droppen. Brieven met een priorzegel, pakjes en kranten kan je wel nog elke dag verwachten. Dat melden Het Laatste Nieuws, De Morgen en La Dernière Heure dinsdag.

Wellicht zal de postbode op maandag en woensdag nog de niet-dringende post afleveren, aldus bpost-CEO Koen Van Gerven in De Ochtend op radio 1.

Bpost neemt die beslissing omdat de populariteit van de brievenpost snel daalt. In 2011 werden elke dag nog 12 miljoen brieven verstuurd, vorig jaar waren dat er nog maar 7,7 miljoen. Bovendien krijgt maar een op de twee huizen vandaag nog elke dag post. “Terwijl de kosten van die ronde wel blijven bestaan”, aldus Van Gerven.

Om de “leefbaarheid van de briefwisseling op termijn te verzekeren”, gaat bpost vanaf maart de niet-dringende briefwisseling bundelen en die twee maal per week in de bus steken. Dat is conform de verwachtingen van de klant. “Vandaag zijn 80 procent van de verkochte postzegels niet-prior, en twintig procent prior. De klant zegt dus: één vijfde van de post willen we dringend”, legt Van Gerven uit.

De postbode zal wel elke dag van de week blijven rondkomen met dringende diensten: pakjes, kranten, aangetekende brieven, rouwbrieven en brieven met een priorzegel.

De beslissing om niet elke dag meer niet-dringende post te leveren werd al in juli vorig jaar genomen en zou normaal in 2021 worden doorgevoerd. Maar de uitvoering is vervroegd naar 2020, wegens de sneller dan verwachte daling van de brievenpost. “Niks doen betekent op termijn de winst zien verdampen”, aldus nog de topman van bpost op radio 1.

De nieuwe werkwijze wordt tijdens de zomer getest “De klanten gaan daar nog niets van merken. Het is echt een onderzoek achter de schermen: hoe organiseren we rondes, hoe bundelen we welke briefwisseling?”, luidt het bij bpost.

Duizend-en-een vragen

De socialistische postvakbond ACOD is “kritisch maar constructief” over de plannen. “Er zijn nog duizend-en-één vragen.” Ook VSOA zit met een pak vragen over de praktische kant van de zaak. De liberale vakbond benadrukt daarbij het belang van de pakjesmarkt voor het postbedrijf, zeker voor de tewerkstelling.

Jean-Pierre Nyns van ACOD is ongerust omdat het niet duidelijk is hoe het zal aangepakt worden. “Er is bezorgdheid dat we de klanten niet kunnen bedelen zoals het hoort. Hoe kunnen we dat organiseren als we maar twee dagen in de week langskomen?” Anderzijds richt de vakbondsman de blik naar de pakjes. “Daarvoor gaan we in heel België langs de brievenbussen. Dat doen we en kunnen we, laat ons dat verder uitbouwen.”

Ook Marc De Mulder van VSOA vraagt zich af hoe de niet-dringende bedeling georganiseerd zal worden, omdat voor kranten, priorbrieven en pakjes de postbode wel dagelijks langskomt. En hij kijkt eveneens duidelijk naar de pakjesmarkt. “Het komt erop neer de pakjes goed te ‘soigneren’ zodat ze tijdig en correct geleverd worden.” Daarbij pleit hij voor een correcte prijs - “gratis geleverd bestaat niet” - en verloning. “Met eerlijke prijzen kunnen we dagelijks blijven leveren.” Bpost moet de pakjes- en de brievenbedeling nog beter op elkaar afstemmen.