© VRT

Dit zijn de nieuwe pantserwagens voor het Belgische leger

Het Franse leger heeft maandag een tipje van de sluier opgelicht van de nieuwe gepantserde voertuigen die vanaf 2025 ook door de gevechtseenheden van de Belgische Landcomponent in gebruik zullen worden genomen.

jvh

De nieuwe pantsers worden ontwikkeld in het kader van het Scorpion-programma. De voertuigen van het type Griffon, een licht gevechtsvoertuig, en Jaguar, een zwaarder verkennings- en gevechtspantservoertuig, worden de basismodellen van beide legers en zullen “helemaal interoperabel” zijn, zo klinkt het bij de baas van de Landcomponent, generaal-majoor Marc Thys.

De Belgische generaal trok maandag naar Frankrijk om de Griffon voor het eerst “in het echt” te bekijken. Plaats van afspraak was het technische sectie van de Franse landmacht (STAT) in Satory nabij Versailles. Daar worden momenteel doorgedreven tests uitgevoerd met de nieuwe voertuigen, die vanaf dit jaar geleverd zullen worden.

382 Griffons en 60 Jaguars

Frankrijk wil 1.722 Griffons en 248 Jaguars kopen. De Belgische bestelling omvat 382 Griffons en 60 Jaguars. Ons land betaalt daarvoor ongeveer 1,5 miljard euro, met een economische return voor de Belgische industrie. Tussen 2025 en 2030 worden ze geleverd in het kader van een uniek “strategisch partnerschap” dat de ministers van Defensie van beide landen in november vorig jaar ondertekenden.

Het partnerschap omvat ook een operationeel luik, met trainingen, opleidingen en onderhoud van het materiaal. De betrokken eenheden van beide legers zullen quasi-identieke structuren aannemen. De militairen van de twee landen zullen gelijkaardige opleidingen en trainingen volgen, wat maakt dat een Belgische compagnie zonder voorafgaande voorbereiding kan deelnemen aan een operatie van een Frans bataljon en vice versa.

© VRT

MEER OVER Defensie