© Patrick Hattori

Mechelen maakt lidmaatschap bibliotheek fors duurder

Met de opening van de nieuwe bibliotheek in Het Predikheren in het vooruitzicht maakt de stad Mechelen een lidmaatschap fors duurder. Voor inwoners stijgt het tarief van 4 naar 10 euro. Voor bezoekers van buiten de stad zelfs naar 15 euro.

Sven Van Haezendonck

Tijdens de gemeenteraad maandagavond stemde de oppositie unaniem tegen de tariefverhoging . “Dit is de zoveelste dienstverlening die substantieel duurder wordt. Wij willen niet alleen een mooie bib, maar ook een toegankelijke”, zegt gemeenteraadslid Caroline Gennez (sp.a). De collega’s van N-VA, CD&V, Vlaams Belang en PVDA delen haar mening. “Ook voor reservaties wordt een euro gevraagd. Dat is een ongeziene verhoging”, stelt Stefaan Deleus (CD&V). “De prijzen gaan niet aanzetten tot meer lezen”, zegt Marc Hendrickx (N-VA). Volgens het online magazine As Gau Paust wordt de nieuwe Mechelse bib zelfs de duurste van alle Vlaamse centrumsteden.

Het stadsbestuur verdedigt de tariefverhoging. “Sinds 2001 is er geen tariefverhoging meer doorgevoerd, en zelfs geen indexering. In de plaats zijn er wel een mooier gebouw gekomen en investeringen in extra service inzake ICT”, reageert Björn Siffer, schepen van Cultuur (Vld-Groen-m+). “Zij die het kunnen, betalen een faire prijs. Zodanig dat wij het engagement om de bib voor minderjarigen gratis te houden met heel veel overtuiging kunnen nakomen. Ook het tarief voor de sociaal zwaksten blijft op twee euro.”

Van gemeenteraadslid Dirk Tuypens (PVDA) hadden de openingsuren “iets prestigieuzer gemogen”. De jeugdbibliotheek heeft in de toekomst wel dezelfde openingsuren als die van de hoofdbibliotheek. “Om ons bibliotheekpersoneel de kans te geven om zich in te werken en te wennen aan de nieuwe locatie, breiden we de openingsuren in eerste instantie niet uit. Na enkele maanden evalueren we de werking met de verschillende extra functies en sturen we bij waar nodig”, legt schepen Siffer uit.

hetpredikheren.mechelen.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio