© Photo News

Supporters van KV Mechelen dienen ook wrakingsverzoek in voor derde voorzitter van het BAS

De supporters van KV Mechelen hebben tegen Marc Boes, ondertussen al de derde voorzitter van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in de matchfixingzaak rond het duel KV Mechelen/Waasland-Beveren van 11 maart 2018, een wrakingsverzoek ingediend. Dat bevestigde hun advocaat Tim Dehertogh aan onze redactie. Hierdoor lijkt de zaak opnieuw vertraging op te lopen.

Maarten Delvaux en Thomas Standaert

Met Marc Boes is het BAS sinds zaterdag al aan zijn derde voorzitter toe in het matchfixing-dossier. Hermans Huygens was eerst aangesteld als voorzitter van de drie arbiters van het BAS. Maar hij werd gewraakt door de supporters van KV Mechelen omdat hij in het verleden lid was van de Geschillencommissie, de disciplinaire instantie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Daardoor kon er twijfel bestaan over Huygens’ onafhankelijkheid, gezien het belang van de KBVB in de procedure. Zijn opvolger Philippe Verbiest werd op zijn beurt gewraakt door de verdediging van spelersmakelaar Walter Mortelmans. Die had bezwaren dat Verbiest lid is van de antidopingcommissie van de UEFA, ook een belanghebbende partij.

Maandag hebben de KV Mechelen-supporters, die tussenkomende partij zijn, een wrakingsverzoek ingediend tegen de derde voorzitter, Marc Boes. De reden? Twee kantoorgenoten van Boes zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Hoger Beroep. En bovendien zou Cyriel Coomans, een andere kantoorgenoot van Boes, enkele maanden geleden de beslissing hebben genomen om Herman Verbist voorlopig opzij te schuiven en ondervoorzitter Frédéric Carpentier aan te stellen als voorzitter van de arbiters van het BAS. En dat heeft Boes niet aangegeven in zijn onafhankelijkheidsverklaring. Herman Boes kan nu zelf vrijwillig een stap opzijzetten als voorzitter. In het andere geval oordeelt een commissie over zeven dagen of Boes al dan niet kan aanblijven.

Wat met voorstelling kalender op 1 juli?

Door al die bijkomende procedures is de kans groot dat komende week maandag nog geen uitspraak is van het BAS bij de kalendervoorstelling van de Proximus League en Jupiler Pro League. Zonder definitieve uitspraak weet de kalendermanager niet welke teams hij in 1A of 1B moet indelen. Door de zaak Propere Handen werd de kalendervoorstelling eerder al uitgesteld. De voorbije jaren vond die telkens enkele weken vroeger plaats. Strikt juridisch is er echter geen probleem, daar heeft de Pro League reeds voor gezorgd, met een aanpassing van artikel P1706 in het bondsreglement. Voordien werd het seizoen telkens op 30 juni afgesloten, terwijl nu de “uitslagen van de wedstrijden en de eindrangschikking pas definitief zijn op 15 juli volgend op het einde van het seizoen”.

Met die reglementswijziging kreeg het BAS dus twee weken extra om zich over de uitgesproken straffen van de Geschillencommissie Hoger Beroep op 1 juni te buigen. Daartegen gingen KV Mechelen en zijn vier veroordeelde clubbestuurders, Mechelse supportersorganen, tussenkomende partijen Lokeren en Tubeke, en spelersmakelaars Dejan Veljkovic en Walter Mortelmans in beroep.

Bekerwinnaar Mechelen hoopt met de procedure bij het BAS een plaats in 1A af te dwingen. Lokeren hoopt de degradatie naar 1B te vermijden, terwijl Tubeke een plaats in de eerste afdeling van het amateurvoetbal wil inruilen voor een stek in de tweede klasse.

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws