© RR

Man die meisje (5) doodreed in Sint-Niklaas krijgt zeven jaar cel

De 22-jarige autobestuurder die in augustus het dodelijk ongeval in Sint-Niklaas veroorzaakte waarbij een meisje van vijf omkwam, is veroordeeld tot zeven jaar cel en een rijverbod van elf jaar. Dat heeft de correctionele rechtbank in Dendermonde maandag beslist. De rechtbank bevestigt daarmee de celstraf die de politierechtbank in Sint-Niklaas in eerste aanleg oplegde.

De dodelijke aanrijding gebeurde op 20 augustus 2018 rond 16.15 uur op de Antwerpse Steenweg in Sint-Niklaas. De autobestuurder verloor de controle over het voertuig en reed drie voetgangers aan. De slachtoffers waren een moeder van 42 jaar en haar twee dochters van 8 en 5 jaar oud uit Sint-Niklaas. Het 5-jarig meisje overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De andere twee slachtoffers werden in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar herstelden.

Volgens het parket nam de bestuurder van het voertuig na de aanrijding te voet de vlucht, maar hij keerde kort daarna terug naar de plaats van het ongeval. De bestuurder verklaarde dat hij afgeleid was door zijn passagier, waardoor hij gas had bijgegeven in plaats van af te remmen. De man bleef enkele maanden aangehouden voor onopzettelijke doding, vluchtmisdrijf, onopzettelijke slagen en verwondingen en rijden zonder geldig rijbewijs. De politierechtbank in Sint-Niklaas veroordeelde hem in april tot zeven jaar cel, en in beroep bevestigt de correctionele rechtbank in Dendermonde die straf.

LEES OOK. Doodrijder van 5-jarig meisje reed “alsof hij een racegame aan het spelen was”

Volgens zijn verdediging wou de man geen vluchtmisdrijf plegen. “Hij was uitgestapt uit de auto, maar de twee passagiers waren er dan al vandoor gegaan. Hij zag ze wat verder lopen en is erachter gegaan”, stelde zijn advocaat eerder. In het voertuig zaten een 21-jarige man en een 24-jarige vrouw uit Waasmunster, die zwaargewond was geraakt. “Er is toen een discussie geweest met de passagiers, maar daarna is hij teruggekeerd naar de plaats van het ongeval. Hij had zeker niet de bedoeling om weg te lopen.” De vrouw werd daarna door de andere passagier naar het ziekenhuis gebracht.

De correctionele rechtbank van Dendermonde stelde dat er wel degelijk sprake was van vluchtmisdrijf. “U wist welk drama dat u veroorzaakt had, maar u had toch de intentie om vluchtmisdrijf te plegen. U zei nog aan de verbalisanten dat u niet wist wie de bestuurder was, terwijl u aan het stuur zat. U heeft de dood veroorzaakt van een meisje van vijf en ernstige letsels toegebracht aan haar zusje van acht. Dit alles onder invloed van cannabis en zonder over een rijbewijs te beschikken. U wist dat u niet had mogen rijden”, motiveerde de rechtbankvoorzitter.

De man kreeg voor alle tenlasteleggingen samen zeven jaar cel, een rijverbod van elf jaar en 22.000 euro geldboete. In eerste aanleg was er nog een rijverbod van acht jaar en een boete van 9.200 euro. Hij moet de slachtoffers ook een schadevergoeding betalen en slagen in alle proeven als hij nog een rijbewijs wil halen.

MEER OVER Sint-Niklaas

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio