© rr

Ziek belpopicoon zingt tot zijn eigen verbazing voor duizenden metalfans

Ons moment van Graspop 2019? Dat vond zaterdagavond plaats, tijdens het optreden van Ministry. Met in de hoofdrol: een Belg.

tds

Het grote publiek kent hem van de belpopklassieker ‘Zanna’ (1984) en zijn tijd bij Arbeid Adelt!. Maar Luc Van Acker (57) heeft ook een industrial metal-verleden: in de jaren tachtig maakte hij samen met onder meer Al Jourgensen deel uit van de Amerikaanse band Revolting Cocks. Jourgensen is intussen de zanger van Ministry en zag dit weekend zijn voormalige Belgische bandgenoot voor het eerst in acht jaar terug.

Afgesproken werd dat de zieke Van Acker, die al twee jaar kampt met een vorm van burn-out, even het publiek zou begroeten, maar tijdens het laatste nummer van de Ministry-set stopte Jourgensen plots een microfoon in Van Ackers handen en bracht het duo de Revolting Cocks-song ‘No Devotion’, uit 1985. “Het was niet afgesproken en dus in eerste instantie even schrikken, maar zo plots voor een paar duizend man weer staan zingen: dat gaf me een boost die ik dringend nodig had”, zegt Van Acker.

“Hier kan ik hopelijk mee verder. Want door mijn ziekte heb ik al mijn muzikale activiteiten moeten stopzetten. Ik kan quasi niks meer. Het heeft me zelfs heel veel moeite gekost om gewoon naar Graspop te gaan.”

MEER OVER Metal Maniac