Jongeman (20) sterft bij aanrijding door trein: Infrabel-medewerker maakte mogelijk fout

Bij een aanrijding tussen een personenwagen en een goederentrein in de Aarschotse deelgemeente Langdorp is donderdagavond een jongeman van 20 om het leven gekomen. Het parket van Leuven onderzoekt de omstandigheden van het ongeval. Volgens Infrabel gaat het mogelijk om een fout van medewerker.

atb, dvg, jvh

Een goederentrein die vanuit Aarschot richting Scherpenheuvel reed, greep donderdagavond omstreeks 22.30 uur een Volkswagen Polo die de spoorwegovergang in de Winterstraat overstak. Het voertuig werd ruim 100 meter meegesleurd door de trein. De hulpdiensten snelden naar de plaats van het onheil en startten onmiddellijk de bevrijding van de inzittenden.

De wagen werd opengeknipt om de slachtoffers uit hun hachelijke situatie te bevrijden, maar voor de bestuurder, een 20-jarige man, kwam alle hulp te laat. Twee andere inzittenden, een meisje van 18 jaar uit Herselt en een jongeman van 21 jaar uit Aarschot, raakten lichtgewond. Zij werden uit voorzorg overgebracht naar het ziekenhuis.

De slagbomen van de overweg waren volgens een getuige niet gesloten, en de witte lichten werkten op het moment van het ongeval gewoon, meldt het parket van Leuven. “Dit stemt overeen met de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige die werd aangesteld: vermoedelijk stak de bestuurder de overgang gewoon over zoals hij mocht, en werd hij niet gewaarschuwd dat er een trein naderde”, zegt woordvoerder Nele Michiels. Het parket stelde ook een wetsarts en een labo aan. Het is niet duidelijk waarom de seinen niet werkten. “Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen. Momenteel houden we alle pistes open”, klinkt het.

Mogelijk mensenlijke fout

De eerste vaststellingen van de technische diensten van Infrabel sluiten uit dat de rode lichten, het belsignaal en de slagbomen slecht functioneerden. “De piste die nu bekeken wordt om de oorzaak van dit drama te verklaren, is die van een menselijke fout”, aldus Infrabel.

Concreet zou een medewerker van Infrabel die verantwoordelijk is voor de supervisie van het treinverkeer, een fout kunnen hebben gemaakt tijdens een specifieke procedure. Het gaat dan om de procedure tijdens het beheren van een incident van een goederentrein die in panne stond.

Infrabel spreekt van “een zwarte dag” voor het bedrijf. “Dit drama raakt in eerste plaats de directe slachtoffers van het ongeval. Maar dit is uiteraard ook zeer pijnlijk voor de personeelsleden die hierbij betrokken zijn en van wie het de taak is om een veilig treinverkeer te garanderen op het Belgische spoorwegnet. Medewerkers die ondersteuning en begeleiding wensen, kunnen hier een beroep op doen.”

In afwachting van de definitieve conclusies van het onderzoek, zal Infrabel onderzoeken of het nog bijkomende stappen kan zetten om te vermijden dat zo’n ongeval zich in de toekomst zou kunnen herhalen. “Wij verzekeren dat onze overwegen goed onderhouden zijn en goed werken. Dit is echt wel een zeer uitzonderlijke situatie”, zegt woordvoerder Thomas Baeken.

Burgemeester Rutten: “Woorden schieten tekort”

“Dit is een verschrikkelijke gebeurtenis”, zegt burgemeester Gwendolyn Rutten in een reactie. “Ons medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van het slachtoffer. We wensen hen veel sterkte bij dit immens verlies. Woorden schieten tekort, maar we zijn in gedachten bij hen. Ons medeleven gaat ook uit naar de Aarschotse brandweer. Dit ongeval raakt onze brandweerlieden in hun hart. Verschillende brandweerlieden zijn familie van het slachtoffer. De verslagenheid is groot. Ik wil alle diensten bedanken voor hun inzet en professionalisme. Ondanks de emotionele klap, hebben ze allemaal hun werk gedaan.”

Rutten eist ook dat de oorzaak van het ongeval wordt uitgespit. “We zullen daar als stad alle medewerking aan verlenen”, klinkt het. “Er moet duidelijkheid komen. Dit ongeval roept zeer veel vragen op waarop antwoorden moeten komen. Zoiets mag niet gebeuren.”