Van hemel naar hel: Antwerps wijndomein enkele uren na voorstelling rosé deels kapot gehageld

Euforie en droefenis konden woensdag niet dichter bijeen liggen als in Boechout. Lode Van den Brande en zijn vrienden van wijndomein Oud Conynsbergh stelden eerst fier hun allereerste Antwerpse rosé voor, die zondag geproefd zal kunnen worden op het derde Wijnfeest. Enkele uren later, rond 18u, barstte de hel los boven Boechout. Liefst vijf hectare van de in totaal 9 hectare wijngaarden raakten zwaar beschadigd toen hagelbollen zo dik als knikkers neerkletterden.

kma

Takken braken af, bladeren zijn doorboord en de premature trosjes die nog een hele zomer lang volop moesten afrijpen, zijn afgeknakt. De wijnbouwers vrezen dat er er nu een groot percentage van de oogst van 2019 verloren zal zijn.

LEES OOK. Eerste Antwerpse roséwijn geoogst in Boechout

“De hagel ging gepaard met storm”, vertelt Caroline Vercauteren die de communicatie van Oud Conynsbergh verzorgt. “Gelukkig werd alleen de wijngaard in de Mussenhoevelaan getroffen, maar daar ligt wel meer dan de helft van het hele wijndomein. Het valt nu af te wachten hoe veerkrachtig zo’n wijngaard is. Kan de natuur zich min of meer herstellen? Alles aan een wijnrank heeft zijn functie. Zo dienen die bladeren om de druiven te beschutten tegen al te felle zon. Hopelijk kan de wijngaard zich nog wat herstellen, maar dit is in elk geval een ramp voor ons.”

© Joren De Weerdt

© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER wateroverlast Antwerpen