© Luc Daelemans

Liesbeth Homans volgt Geert Bourgeois op als Vlaams minister-president

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) legt begin juli de eed af bij koning Filip als nieuwe Vlaams minister-president van een regering in lopende zaken. Zij volgt Geert Bourgeois (N-VA) op die op 2 juli de eed aflegt als Europees Parlementslid.

svw

Voor huidig Vlaams minister-president Bourgeois is het logisch dat zijn partijgenote en viceminister-president hem zal opvolgen. Bourgeois moet als nieuw verkozen Europees Parlementslid de eed afleggen op 2 juli. Dat is niet te combineren met het minister-presidentschap. De regelgeving laat niet toe om dat later te doen. Het gevolg is dat hij zijn post in Vlaanderen dus sneller moet lossen. Bourgeois zal volgende week dus voor de laatste maal de Vlaamse ministerraad voorzitten.

Vanaf dan is er dus een vacature voor dit mandaat. De politieke logica schrijft voor dat het Vlaams minister-presidentschap naar een lid van de grootste partij gaat. Het is daarbij dan aan de viceminister-president van N-VA en dat is Homans. Zij zal dan waarschijnlijk op 2 of 3 juli de eed afleggen bij koning Filip. Homans wordt de eerste vrouwelijke Vlaams minister-president. Dit is minstens tot de nieuwe Vlaamse regering aantreedt.

Homans wenst zelf hierop nog niet uitgebreid te reageren. “Het klopt dat de logica voorschrijft dat het Vlaams minister-presidentschap naar de grootste partij gaat”, zegt Homans.

Vastgoed

Jobs in de regio