© BFM

Na de overstromingen: dit moet je doen als je schade hebt in huis

Na de overstromingen van woensdagavond, zitten heel wat gedupeerde mensen met dezelfde logische vraag: “wat nu?” Verzekeraars geven alvast de raad om zo snel mogelijk de verzekeraar op de hoogte te brengen en foto’s te maken van de inboedel. Hieronder vindt u nog wat andere tips.

Jarit Taelman

Eerst dit: het Rampenfonds speelt normaal gezien geen enkele rol. Sinds 2007 is overstromingsschade gedekt in elke brandverzekering voor particuliere woningen en kleine handelszaken. Enkel als slachtoffers niet over een brandverzekering beschikken en moeten rondkomen met een leefloon, of als het land- en tuinbouwschade betreft, komt het Rampenfonds tussen.

Probeer erger te voorkomen

Als je woning is ondergelopen, is het in eerste instantie belangrijk om erger te voorkomen. Schakel gas en elektriciteit niet terug aan in ruimtes die zijn aangetast door de vochtigheid. Breng elektrische apparaten en waardevolle voorwerpen naar droge ruimtes. Laat voorwerpen drogen die nog kunnen hersteld of gered worden.

Verwittig de juiste mensen

Wie schade heeft, moet zo snel mogelijk zijn verzekeraar op de hoogte brengen. De brandverzekering dekt schade na natuurrampen, en dus ook na overstromingen, bij particulieren en kleine handelszaken. De wagen wordt verzekerd via de omniumverzekering. Vraag aan de verzekeraar welke bijstand mogelijk is. Die zal in ieder geval een dossier openen en het bezoek van een expert inplannen.

Als je huurder bent, moet je zo snel mogelijk de eigenaar van het gebouw op de hoogte brengen. De schade aan de woning wordt vergoed door de verzekering van de eigenaar, de schade aan de inboedel is voor de eigen brandverzekering.

Vergeet ook dit niet

Maak foto’s. Zowel van vooraf, als het water in het huis staat, als van de schade nadien. “Het is erg nuttig en kan de regeling van de schade bespoedigen”, geven verzekeraars mee.

Een schadelijst opstellen is ook heel nuttig. Het bespaart jou en de expert heel wat tijd. Voeg bij de lijst zo veel mogelijk bewijsstukken, zoals aankoopfacturen, foto’s van vroeger en nu, … Als bewijsstukken voor een bepaald voorwerp niet meer voorhanden zijn, geef je een korte beschrijving. “Noteer ook het vermoedelijke aankoopjaar”, luidt het advies.

Op www.abcverzekering.be vind je alle informatie terug.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER