Tiesj Benoot vertrekt bij Lotto-Soudal

Foto: Photo News

Tiesj Benoot vertrekt bij Lotto-Soudal

Print

Tiesj Benoot vertrekt na dit seizoen bij Lotto-Soudal. De 25-jarige Drongenaar begon zijn profcarrière in de zomer van 2014 als stagiair bij de Belgische ploeg, maar zoekt nu andere oorden op. Lotto-Soudal wou zijn kopman graag houden, maar kan niet tippen aan de aanbiedingen van Sunweb en Ineos.

Na vijf mooie profjaren bij Lotto-Soudal, waarin hij een zege in de Strade Bianche pakte, rijdt Tiesj Benoot vanaf 2020 voor een andere ploeg. De 25-jarige Drongenaar reed in zijn beloftenjaren voor Lotto-Soudal U23 en kreeg in de zomer van 2014 een stagecontract bij de profafdeling. Enkele maanden later mocht hij er zijn eerste profcontract tekenen. Benoot pakte in zijn eerste jaar meteen uit met de vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen en groeide snel uit tot een kopman. Lotto-Soudal ging mee in dat verhaal en waardeerde het contract van Benoot enkele keren op, waardoor hij al op jonge leeftijd betaald werd zoals het een kopman betaamt. Benoot bedankte vorig jaar voor dat vertrouwen met de zege in de Strade ­Bianche.

Dit seizoen wordt Benoot voor het eerst geconfronteerd met het gegeven dat hij einde contract is en dus interesse kan genieten van andere ploegen. En die interesse is niet min. AG2R-La Mondiale, Movistar, Cofidis, Sunweb en Ineos toonden de afgelopen weken interesse. Ook Lotto-Soudal wou graag langer door met zijn kopman voor de Vlaamse klassiekers, maar moet nu vaststellen dat het niet kan en wil wedijveren met de (financiële) aanbiedingen van andere ploegen, zonder daarbij zijn hand te overspelen.

Wat de nieuwe bestemming van Benoot wordt, is nog onzeker. Ineos en Sunweb hebben de beste kaarten in handen. Ook Cofidis en AG2R-La Mondiale drongen aan, maar op het gebied van omkadering, structuur en zekerheid kunnen ze niet tippen aan Ineos en Sunweb. Bij AG2R-La Mondiale is het niet zeker dat de hoofdsponsor na 2021 nog voortgaat. Cofidis is op heden nog geen World Tour-ploeg. Zowel Lotto-Soudal als Tiesj Benoot wil niks kwijt over het vertrek. Benoot zegt wel: “Ik ben blij met de opties die zich aandienen.”

EF in de dans voor Degenkolb

Bij Lotto-Soudal zien ze de kopman voor de Vlaamse klassiekers vertrekken, maar zitten ze inmiddels ook niet stil op de transfermarkt. De Belgische ploeg zit in verregaande onderhandelingen met John Degenkolb. De Duitser is op zijn beurt einde contract bij Trek-Segafredo en zou de vrijgekomen plek van Benoot als kopman voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers kunnen innemen. Met André Greipel kende de ploeg in het verleden al een succesvolle samenwerking met een Duitse kopman.

Lotto-Soudal is echter niet de enige ploeg die met Degenkolb aan de onderhandelingstafel zit. De Amerikaanse ploeg Education First ziet ook wat in de ex-winnaar van Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. De ploeg van Sep Vanmarcke beschikt met ook Alberto Bettiol en Sebastian Langeveld al over een sterke voorjaarskern, maar heeft geen sprinter in huis. Degenkolb zou die leemte kunnen opvullen en een tandem kunnen vormen met Vanmarcke.

Tiesj Benoot vertrekt bij Lotto-Soudal
Foto: Photo News
Meer sportnieuws