Raphael Holzhauser is tweede zomeraankoop van Beerschot: “Als ik in het paars speel, voel ik me goed”

Raphael Holzhauser is al gearriveerd op het Kiel. Foto: Beerschot

Raphael Holzhauser is tweede zomeraankoop van Beerschot: “Als ik in het paars speel, voel ik me goed”

Print

Beerschot heeft zijn tweede aanwinst van de zomermercato beet. De 26-jarige Oostenrijker Raphael Holzhauser moet voor meer stabiliteit en rust op het middenveld zorgen.

Met Erwin Hoffer en Rubin Okotoie zag Beerschot deze zomer twee Oostenrijkers richting de uitgang van het Kiel trekken, maar met Raphael Holzhauser heeft de Antwerpse club volgend seizoen een nieuwe voetballer uit het Alpenland in de rangen.

Holzhauser klinkt misschien niet bekend in de oren, maar de 26-jarige verdedigende middenvelder (1m93) brengt wel een pak ervaring mee. Opgeleid door Rapid Wien werd hij in 2009 door VfB Stuttgart naar de Duitse Bundesliga gehaald, waar hij voor Stuttgart en FC Augsburg in totaal 36 keer in actie kwam.

In 2015 keerde Holzhauser terug naar de heimat. Niet naar zijn jeugdclub Rapid Wien, maar naar de grote rivaal Austria. Het werd een geslaagd huwelijk In 114 wedstrijden was hij daar goed voor 22 doelpunten en 22 assists. Vorig seizoen kwam hij uit voor Grasshoppers Zürich, dat degradeerde. Holzhauser zat na de degradatie zonder club en komt transfervrij over naar Beerschot.

Als defensieve middenvelder kan Holzhauser, die 29 keer in actie kwam in de Europa League, redelijk indrukwekkende cijfers voorleggen. In 341 wedstrijden tekende hij voor 63 doelpunten en 55 assists. Daarnaast moet hij op het Kiel voor meer stabiliteit en rust op het middenveld zorgen.

Paars bloed

Holzhauser hoopt alvast snel zijn stempel op zijn nieuwe club te drukken. “Wat de supporters mogen verwachten? Ik speel het liefst op de acht, heb een goede linker en met mijn leiderskwaliteiten kan ik de ploeg aansturen. Die vroege verhuis naar Duitsland op m’n 15e heeft me zeker geholpen in mijn ontwikkeling. Op m’n 17e speelde ik in de Duitse derde klasse, een jaar later maakte ik mijn debuut in de Bundesliga.”

Ook daarna ging het snel. Op z’n 22e werd Holzhauser aanvoerder bij Austria Wien. “Dat is heel vroeg, maar ik ben altijd wel een leider geweest. Op mijn positie op het veld is dat ook noodzakelijk.”

Opmerkelijk: van zijn 63 doelpunten scoorde hij slechts drie keer met het hoofd. “Ik heb veel vaak gescoord op strafschop en vrije trap. De stilstaande fases in de beslissende zone nam ik altijd voor mijn rekening. Ik heb trouwens nog nooit een strafschop gemist.”

Ook leuk om te weten voor de Beerschotfans: Holzhauser is blij dat hij op het Kiel in het paars mag spelen. “Als ik in het paars speel, voel ik me goed. Dat waren ook de kleuren die ik droeg bij Austria Wien”, klinkt het met een knipoog.

Meer voetbalnieuws