© BFM

Zeven arrestaties in onderzoek naar brandstichtingen in Antwerpen-Noord en Hoboken

In het onderzoek naar drie brandstichtingen van auto’s in Antwerpen-Noord en Hoboken, op 6 maart van dit jaar, zijn woensdagochtend zes mannen en een minderjarige opgepakt. Dat laat het parket van Antwerpen weten. De branden zijn wellicht gelinkt aan het drugsmilieu.

sare, dvd

In de vroege ochtend van 6 maart 2019, rond 4 uur, werden twee auto’s in brand gestoken in de Biekorfstraat en de Rupelstraat in Antwerpen-Noord. Een derde wagen werd rond 6.30 uur in brand gestoken in de Emiel Vanderveldenstraat in Hoboken.

“Het parket Antwerpen opende meteen een onderzoek dat werd uitgevoerd door FGP Antwerpen, afdeling agressie”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. “Op dat ogenblik werd ook een onderzoeksrechter gevorderd om het onderzoek te leiden. Vanochtend zijn er op negen plaatsen in Antwerpen, Berchem, Borgerhout en Deurne huiszoekingen geweest, waarbij FGP Antwerpen heeft samengewerkt met Politiezone Antwerpen en POSA.”

Zes mannen van 18, 19, 22, 23, 26, 31 en één minderjarige zijn van hun vrijheid beroofd. Ze zullen vandaag verhoord worden. Daarna zal de onderzoeksrechter een beslissing nemen over de aanhouding van de meerderjarigen. “Het verdere onderzoek door FGP Antwerpen onder leiding van de onderzoeksrechter wordt verdergezet”, aldus nog Aerts.

Drugsmilieu

Al van bij het begin bleek het duidelijk dat de branden gelinkt konden worden aan het zware drugsmilieu. De auto in de Biekorfstraat stond ingeschreven op naam van de moeder van de familie F. Drie van haar zonen werden in het verleden al veroordeeld voor drugszaken. Samen stonden ze vorig jaar nog voor de rechter.

Twee broers, ex-thaibokser Ayman (29) en Mohamed (34), werden toen vrijgesproken. Zij werden in 2013 wel allebei veroordeeld voor drugsfeiten. De jongste, Safwan (23), kreeg vorig jaar twee jaar cel. Hij zit zijn straf uit met een enkelband.

In de Rupelstraat was het dan weer de auto van de moeder van een andere veroordeelde drugscrimineel die in de vlammen opging. Vermoedelijk wilden de brandstichters hier een signaal geven aan Nordin E.H. Die wordt in het milieu verantwoordelijk gehouden voor de beschieting van woningen en het in brand steken van auto’s van medeverdachten in het drugsdossier rond Frank De Tank. De bende rond Frank De Tank zou honderden kilo’s cocaïne hebben ingevoerd.

Playboy

De auto in Hoboken was een huurauto die volgens verschillende bronnen gebruikt werd door Yousef E.Y., bijgenaamd Bouchiar. E.Y. vergaarde in het begin van deze eeuw heel wat crimineel aanzien als quasi ongrijpbare overvaller. De man was als twintiger betrokken bij een reeks overvallen in de buurt van de Abdijstraat op het Kiel. In 2006 overviel hij mee het deurwaarderskantoor Couvreur op de Amerikalei. Daarvoor kreeg Bouchiar uiteindelijk vier jaar cel, waarvan twintig maanden effectief.

Nadien bleef het stil rond de man die bekendstond als een grote playboy en die een tijd gold als ‘een van de meest gezochte criminelen van België’. De laatste jaren zou hij een plek verworven hebben binnen de cocaïnetrafiek via de Antwerpse haven. Op het moment van de brandstichtingen zat hij overigens in de cel.

LEES OOK: OVERZICHT. Alle drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen

Nu in het nieuws