KV Mechelen haalt een slag thuis: voorzitter van matchfixingproces bij BAS wel degelijk gewraakt

Foto: Photo News

KV Mechelen haalt een slag thuis: voorzitter van matchfixingproces bij BAS wel degelijk gewraakt

Print

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft Herman Huygens officieel gewraakt, Huygens was de voorzitter van de drie arbiters die moeten oordelen over vermeende competitievervalsing in KV Mechelen/Waasland-Beveren van 11 maart 2018. Een college moest zich buigen over het wrakingsverzoek van KV Mechelen en volgt nu dus die redenering. Eerder waren daar al berichten over verschenen maar die wraking is nu pas officieel. Het BAS zal nu binnen de vijf dagen een nieuwe voorzitter van het arbitragecollege aanstellen.

LEES OOK. Veroordeeld of niet, de UEFA verwacht KV Mechelen nog steeds in de Europa League… en dat leidt tot rare toestanden

Herman Huygens werd aangesteld als voorzitter van de drie arbiters van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) die zich over de vermeende competitievervalsing in KV Mechelen/Waasland-Beveren van 11 maart 2018 moeten buigen. Maar de supporters van KV Mechelen, die als tussenkomende partij mee in de tuchtprocedure zijn gestapt, hadden een wrakingsverzoek ingesteld tegen de magistraat, omdat de aangestelde voorzitter in het verleden lid was van de Geschillencommissie, de disciplinaire instantie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Daardoor kon er twijfel bestaan over Huygens’ onafhankelijkheid, gezien het belang van de KBVB in de procedure.

Er werd een college samengesteld dat zich moest uitspreken over het verzoek om Huygens van ‘Operatie Propere Handen’ te halen. Dat college werd voorgezeten door Guy Hermans, rechter in de rechtbank van koophandel in Antwerpen. Hermans kreeg BAS-rechters Marc Boudewijns en Philippe Billiet aan zijn zijde om zich uit te spreken over het wrakingsverzoek.

Hoe zit het nu met dat matchfixingdossier?

Huygens werd samen met Jacques Richelle en Marinus Vromans aangeduid om zich te buigen over uitgesproken straffen van de Geschillencommissie Hoger Beroep op 1 juni. Daartegen gingen KV Mechelen en zijn vier veroordeelde clubbestuurders, Mechelse supportersorganen, tussenkomende partijen Lokeren en Tubeke en spelersmakelaars Dejan Veljkovic en Walter Mortelmans in beroep. Het BAS buigt zich op 25 en 26 juni over het matchfixingdossier.

Meer voetbalnieuws