Michel Platini opgepakt in onderzoek naar gesjoemel bij toewijzing WK 2022 aan Qatar

Michel Platini opgepakt in onderzoek naar gesjoemel bij toewijzing WK 2022 aan Qatar

Print

Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini (63) is dinsdagochtend opgepakt in het kader van een onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van het WK voetbal 2022 aan Qatar. Dat meldt het Franse Mediapart.

Platini zit zelf een schorsing van vier jaar uit vanwege een dubieuze betaling die hij in 2011 zou hebben ontvangen van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Ook de Zwitser kreeg een jarenlange schorsing. Platini gold als de favoriet om Blatter op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. De job ging uiteindelijk naar de Zwitser Gianni Infantino.

WK 2002

De beslissing om het wereldkampioenschap voetbal in 2022 te laten organiseren door Qatar is al langer omstreden. Zo werden er vragen gesteld bij het gebrek aan voetbalcultuur en de schendingen van de mensenrechten in het land. Maar ook de zomerse temperaturen - ruim over de 40 graden - deden de wenkbrauwen fronsen. Intussen werd bekendgemaakt dat het WK 2022 het eerste zal zijn dat in de winter wordt georganiseerd.

Sarkozy

Platini gaf al toe dat hij in november 2010 met de toenmalige Franse president Sarkozy en Tamim bin Hamad Al Thani (de huidige emir van Qatar) lunch had in het Elisée. Sarkozy was uit op lucratieve handelscontracten met Qatar en hoopte dat Platini zijn invloed zou gebruiken om het WK in de golfstaat te laten doorgaan.

Platini zei in 2015 dat hij Amerikaanse vertegenwoordigers had gezegd dat hij hun kandidatuur zou steunen, maar dat hij na de meeting met Sarkozy van mening veranderde -al zegt hij ook dat die vergadering daarop geen invloed had. Opvallend is wel dat ook Sophie Dion, voormalig sportadviseur van Sarkozy, werd ondervraagd.

LEES OOK.Onze man in het eerste WK-stadion met airco in de open lucht: “Buiten sudder je in het zweet, binnen baad je in de koelte”

De FIFA heeft intussen kort gereageerd op het nieuws. “Wij kennen alle details niet en willen daarom geen commentaar geven. Normaal gezien verleent de FIFA echter zijn volle medewerking aan de autoriteiten.”

Procureur-generaal van zaak gehaald

De Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber is ondertussen van de zaak gehaald omwille van zijn contacten met FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Dat liet het Zwitsers federaal strafhof dinsdag weten.

Michel Platini opgepakt in onderzoek naar gesjoemel bij toewijzing WK 2022 aan Qatar
Foto: AFP

Bij het strafhof liepen twee klachten binnen van betrokkenen, die vermoedden dat Infantino een voorkeursbehandeling kreeg van zijn landgenoot Lauber, die al sinds 2012 aan het hoofd staat van het Zwitsers parket. Football Leaks had eerder al naar buiten gebracht dat Lauber en Infantino mekaar in 2016 twee keer ontmoetten, Lauber bevestigde. Maar na melding in verschillende media van een derde geheime ontmoeting in 2017, begon de toezichtsautoriteit van het Zwitsers parket een disciplinair onderzoek.

Lauber herinnert zich de ontmoeting naar eigen zeggen niet. De rechters van het federaal strafhof zijn van mening dat “de verklaringen van de betrokkene niet toelaten te begrijpen waarom de ontmoetingen nodig waren voor het onderzoek”. De conclusie luidt dat “de procureur-generaal zich persoonlijk gemengd heeft in het lopende onderzoek”, waaruit zijn schorsing in de zaak volgt.

Meer sportnieuws