© Karel Hemerijckx

Studeerpil uit handel: te veel cafeïne

Het wonderbaarlijke liedje van de Studeerpil is al uit. Het medicijn, dat bij Kruidvat te koop is, wordt uit de handel genomen omdat er te veel cafeïne in zit.

jdg

LEES OOK.Kruidvat biedt nieuwe studeerpil aan met ‘gegarandeerd effect in 30 minuten’… maar wat zit er eigenlijk in?

100% tevreden en “direct effect binnen de dertig minuten” beloofde de producent van de Studeerpil. Sinds enkele weken werd ze bij Kruidvat verkocht en volgens producent Brainrush gingen er per dag meer dan drieduizend doosjes over de toonbank. Ideaal in de blokperiode, een middeltje dat écht werkt. Maar artsen twijfelden aan dat wonderverhaal: u kunt er erg opgejaagd van worden en ook maagklachten van krijgen.

Maar in een persbericht meldt de producent dat hij “in overleg met het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de Studeerpil uit de handel neemt. Het voedingssupplement bevat een te hoog gehalte aan cafeïne.” Volgens het etiket bedraagt het cafeïnegehalte per aanbevolen dagelijkse dosis 400 mg/dag (maximum vier pillen per dag). De norm voor voedingssupplementen is 80 mg/dag. Vanaf 200 mg/dag (of 3 mg/kg lichaamsgewicht per dag) is er een toename van angstgevoelens, aldus het bedrijf. Wie de pillen terugbrengt naar Kruidvat, zal ze terugbetaald krijgen.