© Brecht Van Maele

Sp.a-voorzitter John Crombez biedt ontslag aan

John Crombez heeft maandag zijn mandaat als voorzitter van sp.a ter beschikking gesteld. Het partijbestuur, voor de gelegenheid uitgebreid tot alle verkozenen van de partij, heeft Crombez echter unaniem gevraagd om op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is. In het najaar staan bij de socialisten voorzittersverkiezingen op het programma.

jvh

Crombez kreeg de afgelopen dagen felle kritiek te verwerken van Hans Bonte en Bruno Tobback met name door het feit dat hij een uitzondering had gevraagd en gekregen op het cumulverbod dat hij zelf had ingevoerd. Daarop heeft Crombez naar verluidt zijn mandaat ter beschikking gesteld, en het partijbestuur gevraagd na te denken.

“Hij bleef zelf niet op de vergadering, zodat zonder aarzeling kon worden gesproken”, aldus een sp.a’er. Daar werd echter beslist om Crombez te vragen op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is.

De partij had eerder al afgesproken om dit najaar voorzittersverkiezingen te organiseren. Het is afwachten of de Oostendenaar dan kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen. Binnen sp.a leeft het gevoel dat Bonte en Tobback met hun kritiek vooral beogen dat Crombez spontaan afziet van een tweede termijn als voorzitter.

Maar ondanks de slechte recente verkiezingsresultaten kan Crombez blijkbaar nog steeds op veel steun rekenen. Zo zouden veel sp.a’ers de kritiek van Bonte en Tobback niet delen. “Als hij opnieuw kandidaat is, zou hij heel wat steun krijgen”, zegt een medestander van de voorzitter.

MEER OVER John Crombez

Nu in het nieuws