© BELGA

Rutten eist duidelijkheid van De Wever over gesprekken met Vlaams Belang

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) “klare wijn schenkt” over de gesprekken die hij voert met Vlaams Belang. “Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen”, zegt Rutten.

Afgelopen weekend had De Wever een derde gesprek met Vlaams Belang. Tijdens dat gesprek zijn verschillende inhoudelijke voorstellen besproken, zowel over integratie, onderwijs als welzijn.

Open VLD-voorzitster Rutten zegt dat ze de keuze van De Wever voor die gesprekken met Vlaams Belang “respecteert”, maar ze vindt tegelijk dat De Wever stilaan zijn kaarten op tafel moet leggen. Zelf herhaalt ze dat haar partij niet zal deelnemen “aan oefeningen waaraan het Vlaams Belang deelneemt”.

“Een partij waarvan de mens- en maatschappijvisie haaks staan op die van ons, die pleit voor separatisme, de Europese samenwerking fundamenteel in vraag stelt en dat bovendien doet met politici die de grenzen van het menselijk en politiek fatsoen regelmatig overschrijden, kan nooit een partner zijn van een liberale partij. Niet binnen en niet buiten de regering”, aldus Rutten.

Formatie strategisch misbruiken

Naar verluidt lopen niet alleen bij Open VLD maar ook bij CD&V de frustraties over de Vlaamse onderhandelingen op. Beide partijen vinden dat De Wever de (pre-)formatieronde strategisch misbruikt. Door zo intensief te praten met Vlaams Belang, wil hij hun kiezers paaien om de partij finaal toch aan de kant te schuiven, maar - zo vrezen ze - de schuld daarvoor bij Open VLD en CD&V te leggen.

Vastgoed

Jobs in de regio