Burgemeester van Dessel Kris Van Dijck (N-VA) wordt voorzitter van Vlaams Parlement

Burgemeester van Dessel Kris Van Dijck (N-VA) wordt voorzitter van Vlaams Parlement

Print
Dessel -

De 55-jarige Kris Van Dijck (N-VA) zal dinsdag aangeduid worden als voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat is maandag afgesproken tussen de verschillende fractieleiders van het Vlaams Parlement. Van Dijck, sinds 2007 burgemeester van Dessel, volgt zijn partijgenoot Jan Peumans op. De regeringsvorming zal uitmaken of Van Dijck de functie meer dan enkele maanden zal bekleden.

“Kris zit sinds 1995 in het Vlaams Parlement, is een consensusfiguur en beschikt over tonnen ervaring”, zegt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. Kris Van Dijck zal als nieuwe voorzitter de traditionele 11 juli-toespraak in het Brusselse stadhuis voor zijn rekening nemen.

Dinsdag leggen de 124 verkozen parlementsleden de eed af in het Vlaams Parlement. Die eedaflegging gebeurt in de handen van de tijdelijke voorzitter Herman De Croo, die omwille van zijn anciënniteit de openingszitting voor zijn rekening mag nemen. De Croo wordt bijgestaan door de twee jongste parlementsleden, beiden van Vlaams Belang: Adeline Blancquaert (23) en Filip Brusselmans (21).

Regeringsvorming

Aan het slot van de openingszitting kiest het Vlaams Parlement ook een nieuw Bureau, het orgaan dat instaat voor het dagelijks bestuur van het Vlaamse halfrond, met daarbij een nieuwe voorzitter. Dat wordt dus Kris Van Dijck, de burgemeester van Dessel en de onderwijskenner die al 24 jaar in het Vlaamse halfrond zetelt. Dat hebben de fractieleiders maandag in onderling overleg afgesproken.

Of Van Dijck definitief parlementsvoorzitter blijft, hangt af van de verdere regeringsvorming op Vlaams niveau. Van Dijck zal als parlementsvoorzitter wel op 11 juli de traditionele toespraak voor de Vlaamse feestdag geven in het Brusselse stadhuis.

Nu in het nieuws