Dronken fietser rijdt tegen geparkeerde auto, drie automobilisten hebben geen rijbewijs

Bij alcoholcontroles in Mechelen bleken onder andere drie bestuurders zonder rijbewijs op pad. Foto: Photo News

Dronken fietser rijdt tegen geparkeerde auto, drie automobilisten hebben geen rijbewijs

Print
Mechelen -

De politie heeft tijdens de weekendcontroles 34 bestuurders betrapt op dronken rijden. Opmerkelijk is dat bij de 1.077 gecontroleerde bestuurders er zelfs drie bij waren die helemaal geen rijbewijs hebben. Ook een dronken fietser liep tegen de lamp.

Afgelopen weekend heeft de politie Mechelen-Willebroek van vijf bestuurders het rijbewijs ingetrokken voor vijftien dagen. Een zesde chauffeur pleegde minstens even zeer zware feiten, uit een speekseltest bleek dat hij positief was op het gebruik van cannabis en cocaïne. Ook had hij 1,3 promille alcohol in zijn bloed. “Maar de man heeft helemaal geen rijbewijs, dat kon dus niet ingetrokken worden. Bovendien verkeert hij in staat van herhaling. In februari 2017 werd hij al eens geverbaliseerd voor dronken sturen én drugs in het verkeer”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

De man was niet de enige chauffeur die tegen de lamp liep zonder rijbewijs. Ook een vrouwelijke bestuurder had er geen, bovendien was de schouwing van het voertuig dat zij bestuurde – dat stond ingeschreven op naam van haar man – was al anderhalf jaar vervallen. “Haar man krijgt ook een proces-verbaal wegens ‘het toevertrouwen van een auto aan een persoon, wetende dat die geen houder is van enig rijbewijs’. Hiervoor staan zware straffen in de wet”, zegt de hoofdinspecteur.

Werkstraf

Tijdens de actie werd zelfs nog een derde bestuurder betrapt zonder rijbewijs, ook hij was niet aan zijn proefstuk toe. Op 30 oktober vorig jaar stelde de politie een proces-verbaal op voor dezelfde feiten. “Naar eigen zeggen kreeg de betrokkene hiervoor een werkstraf van de politierechter, maar hij trekt er zich niets van aan en blijft vrolijk een auto besturen”, luidt het bij de politie.

Tot slot werd tijdens de actie ook een fiets in beslag genomen. Een dronken fietser reed tegen een geparkeerde auto en kwam daarbij ten val. Hij had 1,8 promille in zijn bloed. In normale omstandigheden wordt voor zulk zwaar alcoholgebruik het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken, maar aangezien hij geen rijbewijs heeft, werd zijn fiets zes uur ingehouden. Zo kon hij geen verdere brokken meer maken.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio