Partij van Johan Sauwens grote winnaar van herverkiezingen in Bilzen

Johan Sauwens gaat stemmen

Partij van Johan Sauwens grote winnaar van herverkiezingen in Bilzen

Print

Amper drie weken na de parlements- en acht maanden na de gemeenteraadsverkiezingen zijn de Bilzenaren opnieuw naar de stembus getrokken. Ze moesten nog eens stemmen voor de gemeenteraad omdat de verkiezingen van oktober 2018 ongeldig werden verklaard. Met alle 13 stembureaus, is het duidelijk: de lokale CD&V-lijst Trots op Bilzen van Johan Sauwens is de grote winnaar.

De partij blijft status quo en behoudt 12 zetels. “Ik ga nu naar mijn achterban, de getuigen, de kandidaten, de gemeenteraadsleden, een beetje genieten. En dan zullen we zien naar de volgende verantwoordelijkheden”, zegt Sauwens in een eerste reactie. “De huidige coalitie is afgestraft.”

Beter Bilzen met Bruno Steegen zou op 10 zetels stranden en dus stijgen tegenover de 7 zetels van oktober. Vlaams Belang haalt twee zetels meer en stijgt naar vier zetels. Bilzen Bruist verliest twee zetels en strandt op 1 zetel. Groen behoudt zijn zetel en N-VA verliest 3 zetels en komt zo uit op 3 zetels.

Onregelmatigheden

De Bilzenaren moesten zondag voor de derde keer in één jaar tijd naar de stembus, nadat de Raad van State de verkiezingen van 14 oktober er ongeldig had verklaard na een klacht van gewezen burgemeester Johan Sauwens. Burgemeester Bruno Steegen besloot niet in cassatieberoep te gaan tegen de beslissing, waardoor er binnen 50 dagen nieuwe verkiezingen moesten komen. Na de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei barstte dan ook een korte maar hevige campagne los in Bilzen.

Volgens de Raad van State werden er verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling tussen de verschillende lijsten konden beïnvloeden. Voor vijf stembureaus zijn er door het telbureau één tot drie stembiljetten minder geteld dan er volgens het stembureau stembiljetten in de stembus zaten, in één stembureau heeft niet iedereen die zich voor de gemeenteraadsverkiezing kwam aanbieden, een stem kunnen uitbrengen, en in een ander stembureau zijn er vijf stembiljetten minder in de stembus gevonden dan er zich kiezers hebben aangemeld.

Partij van Johan Sauwens grote winnaar van herverkiezingen in Bilzen
Foto: BELGA
Partij van Johan Sauwens grote winnaar van herverkiezingen in Bilzen
Foto: BELGA
Nu in het nieuws