Actieplan en stuurgroep tegen drugsdealers aan scholen in Brasschaat

Burgemeester Jan Jambon gaat meteen over tot actie tegen de drugsdealers. Foto: Bart Dewaele, Getty Images/iStockphoto

Actieplan en stuurgroep tegen drugsdealers aan scholen in Brasschaat

Print
Brasschaat -

Met een stuurgroep waarbij politie, onderwijs, jeugdwerkers en sociale diensten zullen betrokken worden, gaat de gemeente Brasschaat in samenwerking met de lokale politie een actieplan uitrollen om drugmisbruik en dealgedrag een halt toe te roepen, vooral in de buurt van scholen.

Volgens de politie van Brasschaat kwamen er al verschillende signalen binnen over een stijgende drugproblematiek, ook vanuit de scholen. “Vele ouders en directies spraken ons aan over een probleem in de scholen, dus gaan we meteen over tot actie”, zegt burgemeester Jan Jambon (N-VA).

De politie heeft een actieplan opgesteld en er wordt ook stuurgroep opgericht, die deze maand een eerste keer bij elkaar zal komen. “Dat is een overleg met inzichten vanuit de praktijk, maar ook de scholen zullen vertegenwoordigd zijn vanuit de drie onderwijsnetten”, aldus Jambon. “De politie heeft al een zeer goed beeld op het probleem, maar met de stuurgroep moeten we het fenomeen nóg beter in beeld krijgen.”

13 pv’s

Op de hotspots treedt de politie al op. In mei zijn 110 voertuigen gecontroleerd en zijn er 13 pv’s opgesteld rond drugs, tegenover 3 pv’s in de maand mei van vorig jaar.

“Kanttekening daarbij kan zijn dat meer controles leiden tot meer vaststellingen”, zegt Jambon. “Als je op een fenomeen specifieker begint te werken, geeft dat soms ook een vertekend beeld. In Antwerpen worden nu tien keer meer drugsvangsten gedaan. De vraag is dan of er effectief meer toevoer is, of er gewoon meer gepakt worden.”

Het plan zal zich vooral op scholen richten, maar het wil de jeugd niet in een kwaad daglicht stellen, klinkt het. “Het fenomeen is een beetje een waterbedeffect. In de stad wordt op het bed geduwd en elders duiken de uitdijende golven op. De aanpak zal zich niet meteen richten op de kleine gebruiker. De dealers moeten worden aangepakt, de aanvoer moet worden afgesneden. En zeker aan de schoolpoorten en in de scholen, want de jeugd is het meest kwetsbaar en vatbaar. Hen moeten we beschermen.”

Preventie

Naast het repressieve, bevat het actieplan volgens Jambon ook een preventieve aanpak. “Komende zomervakantie zal alles uitgewerkt worden met de stuurgroep om dan tegen volgend schooljaar het plan volledig uit te rollen. Het één gaat niet zonder het ander. Repressie moet samen met preventie, anders staat de kraan open en blijf je maar dweilen. De stuurgroep zal alles opvolgen en er moet wel degelijk resultaat komen.”

“Uiteraard win je een oorlog tegen drugdealers nooit”, meent Jambon. “Ik zal al blij zijn als we het dweilen met de kranen open kunnen reduceren tot een druppelende kraan. Maar we mogen niet vergeten dat er steeds een aanvoer is, en er is geld. Die twee vinden elkaar altijd ergens. Een oorlog tegen diefstallen in woningen win je ook nooit, maar we voeren hem wel. We maken het hen steeds moeilijker en moeilijker. Dat is hetzelfde voor drugs.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio