PS-kopman Magnette stelt noodregering van één jaar zonder N-VA voor: “We moeten creatief zijn”

Paul Magnette Foto: Photo News

PS-kopman Magnette stelt noodregering van één jaar zonder N-VA voor: “We moeten creatief zijn”

Print

PS-kopstuk Paul Magnette zegt dat er geen federale regering komt met PS en N-VA. Op de RTBF lanceerde Magnette donderdagavond de piste van een soort noodregering, bestaande uit de huidige regeringspartijen MR, Open VLD en CD&V, uitgebreid met socialisten en groenen.

“We hebben een heel duidelijk standpunt. Het is of de N-VA zonder de PS, of met de PS en zonder de N-VA. We onderhandelen niet met de N-VA, want die partij wil confederalisme en dat willen wij niet. We willen over dringende zaken praten”, zei Magnette in het programma ‘Jeudi en Prime’. “We willen niet over confederalisme spreken, we willen geen splitsing van de sociale zekerheid, we willen niet praten over hun sociaal-economische recepten.”

Volgens Magnette is de N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, niet “incontournable”. “Er zijn coalities mogelijk met mensen van goede wil die de crisis willen vermijden”, aldus Magnette. Het PS-kopstuk lanceert de piste van een coalitie die vertrekt van de huidige regering in lopende zaken en uitgebreid wordt met PS, SP.A, Ecolo en Groen. “We moeten creatief zijn”, meent de PS’er. Magnette verwijst als voorbeeld naar de regering-Verhofstadt III, die tijdens de crisis na de verkiezingen van 2007 tijdelijk gevormd werd als aanloop naar de regering-Leterme.

Sociaal programma

“We zouden een minimumprogramma voor een jaar kunnen hebben”, aldus Magnette. Prioriteiten voor de PS zouden daarbij het optrekken van de lage pensioenen, uitkeringen en lonen zijn. Daarnaast wil de partij “de situatie in de ziekenhuizen” en de klimaatopwarming snel kunnen aanpakken.

Dat Vlaanderen niet meteen enthousiast zal reageren op een federale ploeg zonder N-VA en zonder Vlaams Belang, begrijpt Magnette. “Ik begrijp dat het moeilijk kan vallen, maar de voorbije jaren was het ook heel moeilijk voor Wallonië en Brussel, toen er een federale regering was zonder meerderheid in Wallonië.”

Nu in het nieuws