Mama Theo Hayez: “Ik ben realistisch”, zoektocht met speurhonden en drones levert niets op

Foto: rr

Mama Theo Hayez: “Ik ben realistisch”, zoektocht met speurhonden en drones levert niets op

Print

De Franstalige openbare omroep RTBF heeft woensdag kunnen spreken met de ouders van de vermiste 18-jarige Théo Hayez. De moeder zegt dat het niet van Théo’s gewoonte is om geen teken van leven te geven. De lokale politie is met drones en speurhonden op zoek naar de vermiste Belg.

“We zouden kunnen hopen dat hij een meisje ontmoet heeft en daar een romance mee beleeft maar dat is zijn stijl niet. Hij is verantwoordelijk, goed georganiseerd en attent, hij zou mij als moederkloek nooit zo ongerust maken”, zegt Vinciane Delforge aan RTBF.

Mama Theo Hayez: “Ik ben realistisch”, zoektocht met speurhonden en drones levert niets op

Zelf ziet ze twee mogelijke verklaringen. “Ofwel is hij een slecht figuur tegen het lijf gelopen. Ofwel is er een ongeval gebeurd. Ik wil blijven hopen maar hoe meer tijd er verstrijkt… Als hem iets is overkomen, waar is hij dan? In de natuur? Ergens anders? Ik probeer er niet aan te denken maar ik ben wel realistisch.”

Op 31 mei werd hij voor het laatst gezien toen hij nachtclub Cheeky Monkey’s in Byron Bay verliet. Onderweg naar zijn hostel moet er iets gebeurd zijn. Op de laatste bewakingsbeelden lijkt hij met zijn gsm de weg te zoeken. Een uur later stuurt hij nog een heel normaal berichtje naar een vriend in België. En dan niets meer. Zijn spullen blijven liggen in de jeugdherberg.

Er werd al 30.000 euro ingezameld via crowdfunding zodat de ouders ook naar Australië kunnen om naar hun zoon te helpen zoeken. Zijn vader komt donderdag aan.

Théo’s peter Jean-Philippe Pector kwam donderdagochtend langs op de plaatselijke farmers market, om een tiental zakken vol eten en bloemen in ontvangst te nemen die de lokale gemeenschap inzamelde voor de familie. Hij was ontroerd door de vele steun. “Kijk naar dit alles, dit is fantastisch.” Théo’s nichtje Lisa bedankte de gemeenschap via Facebook.

Jean-Philippe vertelde op de markt dat hij van plan was om samen met Théo’s nicht Lisa en haar broer Michael zelf weer te gaan zoeken. Volgens hem had de politie donderdag geen actieve zoekactie gepland; ze hebben intussen overal gezocht in de buurt van waar Théo het laatst gezien werd en zouden vandaag focussen op mogelijke tips en informatie.

De lokale politie benadrukt dat de zoektocht niet stilligt. “We zijn nog steeds bezig met zoeken op het terrein, en er is ook één hondenteam ingezet, niet om een specifieke reden, maar gewoon omdat we alle beschikbare middelen willen gebruiken en alle politie-eenheden laten helpen in de zoektocht. Donderdag wordt in dezelfde buurten gezocht waar al eerder gespeurd is: de kapen, het oosten van Byron en rond Belongil Beach.”

De lokale politie zoekt ondertussen met drones en speurhonden. “We zijn nog steeds bezig met

Mama Theo Hayez: “Ik ben realistisch”, zoektocht met speurhonden en drones levert niets op
Foto: rr

zoeken op het terrein, en er is ook één hondenteam ingezet, niet om een specifieke reden, maar gewoon omdat we alle beschikbare middelen willen gebruiken en alle politie-eenheden laten helpen in de zoektocht. Woensdag hebben we de omgeving van het strand van Belongil grondig doorzocht, maar helaas hebben we Théo op dit moment nog altijd niet kunnen lokaliseren”, verklaarde een politieverantwoordelijke van Byron Bay, Dave Roptell, in de lokale publicatie The Northern Star. Hij voegde er nog aan toe dat de politie “positief blijft en nog altijd hoop koestert”.

Ook verschillende inwoners en backpackers zijn donderdag weer zelf gaan zoeken. Enkelen gingen ‘s ochtends in het politiekantoor vragen waar ze het best heen konden gaan. Onder hen een Vlaamse jongedame die al zeven maanden met een working holiday visum in Byron Bay woont en verbaasd was dat er geen grotere groep mensen op de been komt om te zoeken.

De politieagent raadde de vrijwilligers aan naar de duinen te trekken een heel stuk zuidwestelijker van waar Théo het laatst gezien werd. Een vrouw die vandaag vrijaf genomen had, zou haar hond thuis ophalen om hem er te helpen zoeken. “Hij heeft een goede neus.” Iemand anders bood op het Byron Bay community board aan om met zijn metaaldetector te gaan zoeken in de buurt van waar het laatste gsm-signaal van Théo werd opgepikt en er zijn nieuwe posters opgehangen.

Zowel de politie als Théo’s peter drukken vrijwilligers op het hart voorzichtig te zijn. “Er zijn al slangen gezien tijdens de zoektochten.”

LEES OOK.Australische politie verspreidt laatste beelden van vermiste Belg: “Iemand moet Theo gezien hebben nadat hij nachtclub verliet”

Nu in het nieuws