Politieman krijgt vier jaar cel met uitstel voor trap op hoofd van arrestant

Archiefbeeld van een nachtelijke actie van het Snelle Respons Team. Rechts: Slachtoffer Abdelilah A. Foto: RR

Politieman krijgt vier jaar cel met uitstel voor trap op hoofd van arrestant

Print
Luchtbal-Rozemaai -

De Antwerpse strafrechter heeft een vroeger lid van het Snelleresponsteam (SRT) van de lokale politie van Antwerpen veroordeeld tot vier jaar cel met uitstel omdat hij een arrestant een harde trap tegen het hoofd had gegeven. Aan het uitstel werden ook een aantal voorwaarden gekoppeld, zoals het volgen van een cursus agressiebeheersing.

De politie werd op 10 juni 2016 naar een jeugdcentrum in de Antwerpse wijk Luchtbal geroepen, waar mogelijk problemen waren. Toen de agenten en het SRT ter plaatste kwamen, stoven jongeren uiteen. Ook Abdelilah A. (25) nam de benen, maar werd door een agent tegen de grond gewerkt. Volgens de jongeman zou een andere politieman hem toen nog een harde trap in het gezicht hebben gegeven.

In het proces-verbaal vermeldde de agent die Abdelilah gevat had, dat de beklaagde tegen het slachtoffer was gebotst en dat hij daarbij diens hoofd geraakt had met zijn scheenbeen. Per ongeluk, dus. Later stapte de agent naar zijn overste en vertelde hij dat de beklaagde opzettelijk tegen het hoofd van Abdelilah geschopt had.

Aangeboren syndroom

De beklaagde ontkende dat echter met klem. “Ik heb die feiten niet gepleegd. Ik ga altijd rustig en professioneel te werk”, verklaarde hij bij de behandeling van de zaak. De rechtbank vond de feiten echter bewezen.

De politieman moet Abdelilah A. 19.422 euro schadevergoeding betalen. De twintiger heeft een aangeboren syndroom, waardoor hij enigszins uitpuilende ogen heeft. Door de trap is zijn zicht verder achteruitgegaan.

De gewelddadige arrestatie van het slachtoffer leidde destijds tot zware rellen op de Luchtbal, waarbij politievoertuigen bekogeld werden. De amokmakers werden intussen al veroordeeld en kregen celstraffen tot vier jaar.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio