Mechelen zet 55-plussers in als ‘plusbaasjes’: “Met dieren omgaan is goed voor de gezondheid”

Foto: Leo De Nijn

Mechelen zet 55-plussers in als ‘plusbaasjes’: “Met dieren omgaan is goed voor de gezondheid”

Print
Mechelen -

De stad Mechelen en de vzw Animal Assisted Projects (AAP) slaan dit najaar de handen in elkaar om 55-plussers in te zetten als ‘plusbaasjes’ voor huisdieren. Het project ‘Aallez’ kost de stad eenmalig 3.000 euro.

Heel wat dierenbaasjes kunnen huisdieren niet de aandacht geven die ze verdienen. Veel eigenaars werken voltijds en vinden soms ’s avonds niet meer de tijd om wat aandacht te schenken aan hun hond of kat. Daarom is vzw AAP begonnen met een project waarbij het bemiddelt tussen huisdiereneigenaren en zogenoemde ‘plusbaasjes’, vaak 55-plussers die overdag graag voor dieren zorgen. Het project loopt al langer in Nederland en in Antwerpen en is nu klaar om in de Dijlestad uitgerold te worden.

“Hierdoor geniet de hond van een wandeling, krijgt de kat een leuk en onverwachts bezoekje en is ook het baasje gerust. Omgaan met dieren is goed voor de gezondheid: het werkt stressverlagend en heeft een positief effect op de bloeddruk. Huisdieren zijn ook belangrijk voor sociaal contact, want dierenliefhebbers gaan makkelijk met elkaar in gesprek. Steeds vaker horen we dat mensen op iets latere leeftijd zelf geen huisdieren meer houden omdat dat extra werk met zich meebrengt. Een win-winsituatie dus”, zegt Alexander Van der Smissen, schepen van Senioren (Vld-Groen-m+).

Een modelcontract en de juiste verzekeringen voor de plusbaasjes en de dieren worden door AAP vzw geregeld. Aallez gaat binnen enkele maanden van start in Mechelen. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf dan aanmelden. “Met een communicatiecampagne moedigen we de doelgroep aan om deel te nemen aan dit concept”, geeft ook schepen van Dierenwelzijn, Koen Anciaux nog mee.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio