© BELGAIMAGE

Congolese Antwerp-aanvaller geselecteerd voor Afrika Cup (en het is niet Mbokani)

De Congolese bondscoach heeft zijn spelersselectie voor de Afrika Cup (van 21 juni tot 19 juli) bekendgemaakt. Er is één Antwerp-speler die de 23-koppige kern heeft gehaald en dat is… Jonathan Bolingi. Opvallend, want in de ploeg van Bölöni krijgt die andere Congolese aanvaller de voorkeur: Dieumerci Mbokani.

De statistieken van Bolingi bij Antwerp afgelopen seizoen zijn maar mager voor een spits: 2 doelpunten en 1 assist in 37 wedstrijden. Zijn spitsbroer daarentegen leverde straffere cijfers af: Mbokani scoorde maar liefst 14 keer en gaf 9 assists in slechts 33 wedstrijden. Toch krijgt de 24-jarige Bolingi de voorkeur van Florent Ibengé, de Congolese bondscoach.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Levenslange schorsing

© Photo News

Dieumerci Mbokani heeft een knipperlichtrelatie met de nationale ploeg. In 2011 zou de ex-Gouden Schoen serieus wangedrag hebben vertoond, waardoor hij tegen een levenslange schorsing aanliep. De goalgetter moest toen namelijk niets hebben van een bankzittersstatuut en gaf dan maar verstek wegens een - geveinsde - blessure. Daarop stuurde de Congolese bond hem wandelen.

Zo levenslang bleek die schorsing niet te zijn, want op de Afrika Cups in 2015 en 2017 was Mbokani weer van de partij. Na die laatste Afrika Cup geraakte zijn carrière in het slop: de uitleenbeurt van Dinamo Kiev aan het Engelse Hull City werd geen succes en ook in Kiev kampte de spits met enkele blessures. Mbokani kwam sinds 2017 niet meer in actie voor de nationale ploeg, maar zou zijn comeback maken in maart 2019 voor de beslissende kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup tegen Liberia. Die comeback kwam er toch niet, wegens een letsel aan de meniscus dat hij opliep bij een wedstrijd van Antwerp. Uiteindelijk heeft dat verstek bij bondscoach Ibengé de doorslag gegeven om Mbokani ook nu uit de selectie te houden.

Bolasie en Mpoku

© Walter Saenen

Voor Bolingi is het niet de eerste Afrika Cup. Hij was er ook al bij in 2017 en kreeg toen wel degelijk speelminuten. Congo schopte het toen tot in de kwartfinale, waarin het werd uitgeschakeld door Ghana (1-2). Naast Bolingi vinden we nog enkele (oude) bekenden terug: Paul-José Mpoku en Merveille Bokadi (Standard), Chancel Mbemba en Yannick Bolasie (ex-Anderlecht), Parfait Mandanda (Charleroi) en Christian Luyindama (ex-Standard) behoren tot de selectie. Les Léopards vangen de Afrika Cup aan op 22 juni tegen Oeganda en zitten verder in de groep met Egypte en Zimbabwe.

Meer voetbalnieuws