© Joris Herregods

Jinnih Beels (sp.a) herhaalt ambitie om Bart De Wever als burgemeester te vervangen, N-VA reageert ontstemd

Volgens Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels heeft haar partij bij de verkiezingen “te veel gesproken naar de portemonnee van de mensen en te weinig naar het hart van de mensen”. Dat heeft ze gezegd in ‘De Zevende Dag’. Verder herhaalde ze ook dat ze de burgemeesterssjerp in Antwerpen wil als Bart De Wever (N-VA) minister-president zou worden. N-VA reageert ontstemd.

Sp.a likt haar wonden na 26 mei. De partij haalde met moeite 10% en verloor vier zetels in de Kamer en vijf in het Vlaams Parlement. Volgens Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels moet haar partij “lessen trekken” uit die nederlaag. Dat haar partij de focus heeft gelegd op zekerheid en koopkracht was volgens haar niet verkeerd. Maar ze treedt gewezen kopstuk Frank Vandenbroucke wel bij in zijn analyse dat de focus op koopkracht misschien te eenzijdig was.

Veiligheid en migratie

“We hebben inderdaad te veel gesproken naar de portemonnee van de mensen en te weinig naar het hart van de mensen”, zegt Beels. Volgens haar sp.a een onvoldoende duidelijk verhaal gebracht op het vlak van veiligheid en migratie. “We hebben nagelaten om daar antwoorden op te bieden.” Moet haar partij dan een voorbeeld nemen aan de hardere en rechtsere lijn van de Deense sociaaldemocraten op het vlak van migratie? “Absoluut niet. Zij hebben op het vlak van migratie een heel zwart-witte kijk op de samenleving”, zegt Beels.

Maar de Vlaamse socialisten moeten wel een duidelijk rechten- en plichtenverhaal brengen. Nu is het volgens Beels te vaak onduidelijk waar sp.a voor staat. “We moeten naar buiten toe een front vormen. Mensen vragen duidelijkheid en we mogen niet overkomen als een Mexicaans leger”, meent de Antwerpse politica.

Burgemeesterssjerp

Kunnen de gesprekken die N-VA-voorzitter en Vlaams ‘formateur’ Bart De Wever op Vlaams niveau heeft met Vlaams Belang een impact hebben op de coalitie in Antwerpen? Beels denkt van niet. “Antwerpen is Antwerpen”, klinkt het en de Vlaamse regeringsvorming mag volgens haar geen invloed hebben op de bestuursafspraken in de Antwerpse coalitie. Beels herhaalde wel dat ze aanspraak wil maken op de burgemeesterssjerp indien Bart De Wever opstapt als Antwerps burgemeester om Vlaams minister-president te worden.

N-VA is not amused met de herhaaldelijke demarche van Beels. Johan Klaps, N-VA-fractievoorzitter in de Antwerpse gemeenteraad, uit forse kritiek op “de burgemeestersdroom van Jinnih”.

“Eén uitschuiver bedekken we met de mantel der liefde. Twee keer – en dan nog dezelfde – is trop”, zegt Klaps. “Laten we de machtsverhoudingen even bekijken: N-VA heeft 23 zetels, sp.a zes en Open Vld twee. N-VA levert de burgemeester en vijf schepenen, sp.a heeft er drie en Open Vld één. Voor dat derde mandaat hebben Beels en Meeuws tijdens de onderhandelingen lang gestreden, maar ze kregen het niet ingevuld. Tot op vandaag is dat mandaat vacant. Vreemd toch dat daar nog weinig vragen over gesteld worden. Als De Wever minister-president wordt, verandert dat niets aan het aantal mandaten per partij en de afgesproken verdeling van bevoegdheden. Net zoals het niet aan N-VA is om te zeggen wie de derde sp.a-schepen moet worden, hebben de socialisten niets te zeggen aan de verdeling van de mandaten bij N-VA.”

MEER OVER Federale verkiezingen 2019

Lees meer verkiezingsnieuws