© Jan Van der Perre

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Afval verzamelen langs de Schelde: “Het is hallucinant”

Aan het Droogdokkenpark in Antwerpen heeft zaterdag een honderdtal vrijwilligers afval opgeruimd langs de Schelde. De actie is een opwarmer voor een grote ‘River Cleanup’ van de Schelde en de Maas in september.

blg

De deelnemers gingen aan de slag aan de Scheldebocht. Daar spoelen dagelijks enorme hoeveelheden kleine stukjes plastic aan.

© Jan Van der Perre

De organisatie River Cleanup is initiatiefnemer van de opruimactie. “Elk jaar komt 8 miljard kilogram afval in de oceanen terecht”, zegt oprichter Thomas de Groote. “Tachtig procent daarvan gaat via rivieren en beken. We willen het probleem dus bij de bron aanpakken en tegelijkertijd aandacht vragen voor een zaak die ons allemaal aangaat.”

Bij een eerste grote opruimactie van River Cleanup langs de Rijn deden tienduizend mensen uit 59 steden in vijf landen mee. Toen werd 100 ton afval opgehaald.

GVA+ Elke minuut komen er 33.800 flessen bij in Middellandse Zee: toeristen zorgen voor massale vervuiling

50 steden

In 2019 breidt het project zich verder uit, naar tien grote rivieren in heel Europa. De opruimactie langs de Maas en de Schelde zal plaatsvinden op 21 september, World Cleanup Day. De organisatoren willen opruimacties in vijftig steden, niet alleen in België maar ook in Frankrijk en Nederland. Ze mikken op tienduizend deelnemers.

Wie op 21 september een opruimactie wil organiseren langs de Maas, de Schelde, in een zijrivier of een gracht, kan zijn actie registreren op de website van River Cleanup. Gratis opruimmateriaal wordt door de organisator en partners ter beschikking gesteld.

In Antwerpen worden alvast georganiseerde cleanups gedaan aan Nieuw Zuid en aan het Droogdokkenpark. Er zal ook een markt worden georganiseerd waar al het opgeruimde afval gesorteerd wordt. In samenwerking met ECO-oh! wordt dan bekeken hoe het afval een nieuw leven kan gegeven worden.

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio