Geschil over bouw politiekantoor escaleert: ontwikkelaar stopt samenwerking met aannemer, stad start procedure

het nieuwe politiegebouw in aanbouw Foto: Robbie Depuydt

Geschil over bouw politiekantoor escaleert: ontwikkelaar stopt samenwerking met aannemer, stad start procedure

Print
Antwerpen -

Het geschil over de bouw van het hoofdkantoor van de politie op de site Post X in Berchem dreigt te escaleren. Nadat ruzie tussen projectontwikkelaar Iret Development en aannemer Besix al eerder tot vertraging leidde, heeft de projectontwikkelaar nu beslist om de samenwerking met de aannemer stop te zetten.

Eerder berichtte deze krant al over problemen bij de bouw van het nieuwe politiekantoor, op de voormalige Post X-site in Berchem. Dat gebouw zou normaal in 2020 moeten klaar zijn, maar heeft vertraging opgelopen. Aan de basis ligt een geschil tussen de projectontwikkelaar en de aannemer van de werken. Dat geschil zou vooral draaien om verantwoordelijkheid op de werf en technische toepassingen.

LEES OOK. Geschil over bouw hoofdkantoor politie op site Post X, stadsbestuur grijpt in

Iret Development zegt nu aan de krant L’Echo dat het zich genoodzaakt ziet om met onmiddellijke ingang een einde te maken aan het partnerschap met Besix, “teneinde de voortgang van de werken te garanderen en de schade en vertragingen zoveel mogelijk te beperken”. Beide bedrijven hadden een partnerschap voor 25 jaar getekend, voor de bouw en het onderhoud van het toekomstige hoofdkantoor van de lokale politie in Antwerpen.

Gegijzeld

Iret Development beweert dat het al geruime tijd gegijzeld wordt door Besix. “Elke poging van ons om oplossingen te vinden voor de voortdurende professionele fouten gemaakt door Besix, botst op een muur. Dit bevestigt de noodzaak van een unilaterale interventie van onze kant”, luidt het. Iret Development beweert meer dan 300 aangetekende brieven te hebben verstuurd naar Besix, waarna die laatste zou hebben laten verstaan dat de werken pas tegen eind 2021 afgerond kunnen zijn.

De bouwgroep reageert vrijdag door te stellen dat ze dit geschil momenteel niet in het openbaar wil bespreken. Ze betreurt wel dat de feiten “op een verkeerde en misleidende wijze zijn toegelicht”. Besix bekijkt welke stappen het kan ondernemen, inclusief gerechtelijke, “om aan deze onaanvaardbare situatie gevolg te geven”.

Geschil over bouw politiekantoor escaleert: ontwikkelaar stopt samenwerking met aannemer, stad start procedure
Foto: Robbie Depuydt

Stad start procedure

De aankondiging van Iret dat de samenwerking met bouwgroep Besix wordt stopgezet, is mogelijk een reactie op een eerdere maatregel van het Antwerpse stadsbestuur. Dat besliste donderdag om een “kennisgeving van beëindiging” over te maken aan Iret. “Met deze juridische procedure willen we de ontwikkelaar en de aannemer aanmanen om hun geschillen op te lossen”, laat burgemeester Bart De Wever (N-VA) weten via zijn woordvoerder.

Een soortgelijke procedure werd volgens De Wever eerder ook al gebruikt bij het project Noorderlijn, dat onder meer de ondertunneling van het Operaplein en een nieuwe tramlijn op de noordelijke Leien inhoudt. Ook daar waren en zijn er problemen met de afgesproken timing en het budget. De procedure is een manier om druk te zetten op ontwikkelaar en aannemer, klinkt het, en niet zozeer bedoeld om effectief een einde te maken aan de samenwerking. Mogelijk is ook de actie van Iret ten opzichte van Besix een soortgelijk manoeuvre in plaats van een definitieve verbreking van het contract.

Timing

Het nieuwe Antwerpse politiegebouw moet in principe in 2020 klaar zijn. De bouw is volop aan de gang, maar het geschil tussen Iret en Besix dreigt voor vertraging te zorgen, mogelijk tot eind 2021. Het stadsbestuur hoopt nog steeds dat alles tijdig afgerond geraakt. “De bouw van het politiegebouw mag niet in het gedrang komen, en de timing en het budget moeten daarbij gerespecteerd worden”, is De Wever duidelijk.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio