© Shutterstock

Nieuwe app toont waar kraantjeswater gratis is

De organisatie ‘Free tap water in Belgian restaurants’ zet zich in voor het verkrijgen van gratis kraantjeswater op restaurant. Ze lanceren nu een app waarmee gebruikers gemakkelijk kunnen opzoeken bij welke zaken ze terechtkunnen voor gratis kraanwater.

mg

Het doel van de organisatie is om het milieu een handje te helpen. “Door restaurants en cafés te vragen om gratis kraantjeswater aan te bieden, kunnen we het gebruik van plastic flessen verminderen”, schrijft de organisatie op hun Facebookpagina.

De horecazaken die al deelnemen aan de actie, kunnen dat duidelijk maken door een sticker op de deur te hangen. Klanten kunnen nu ook hun favoriete restaurant opzoeken in de app, om na te gaan of de zaak gratis kraantjeswater aanbiedt. Gebruikers krijgen daarnaast een overzicht van alle deelnemende restaurants, en kunnen zelf ook een horecazaak toevoegen aan de lijst. De app bouwt verder op de kaart die al bestond.

Op dit moment nemen al zo’n 400 horecazaken in België deel. De organisatoren hopen te groeien tot 20.000. ‘Dan zou de app crashen’, zeggen de makers.

De app is te vinden op de Google Play Store of Apple Store onder de naam ‘free tap water Belgium’.

”Kraantjeswater is niet gratis”

Vorig jaar reageerde Horeca Vlaanderen negatief op de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad. Een voorstel was om gratis water op restaurant te verplichten. “Zo creëer je de perceptie dat kraantjeswater helemaal niets kost”, zegt De Caluwe. “Maar kraantjeswater is niet gratis voor de ondernemer. Daarnaast moeten ook alle andere kosten worden betaald zoals bediening en afwas, verwarming, inrichting, huur, onderhoud. Laat de horecaondernemers vrij om zelf te bepalen.”

NIET TE MISSEN