Automobiliste verplaatst signalisatie en rijdt zich dan vast op gesloten spoorweg

Heel veel geluk had de bestuurster van een Mercedes toen ze woensdagmiddag de signalisatie verplaatste aan de spooroverweg om alsnog de sporen over te steken. “Voor hetzelfde geld had haar overtreding zware gevolgen gehad.”

Rudi De Koker,rdl

De spooroverweg aan de Broeder de Saedeleerstraat-Steenstraat in Lede is sinds 3 juni afgesloten voor het wegverkeer omdat spoorwegmaatschappij Infrabel er onderhoudswerken uitvoert. Aangepaste signalisatie maakt dat ook duidelijk. De bestuurster van een Mercedes die er woensdagmiddag langs wou, trok zich daar echter weinig van aan. Ze verplaatste de signalisatie om toch nog de sporen over te raken. Dat bekwam haar slecht: haar auto kwam meteen vast te zitten in de steenslag en de kuilen. De beide sporen raakten hierdoor versperd.

De politie was snel ter plaatse en startte een onderzoek naar de motieven van de vrouw. Zelf bleef de automobiliste ongedeerd, haar wagen liep geen noemenswaardige schade op.

“Het treinverkeer op lijn 50 werd gedurende 40 minuten in beide richtingen geblokkeerd”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “Tussen Aalst en Schellebelle werden de treinen opgehouden en het treinverkeer tussen Denderleeuw en Gent Sint-Pieters werd omgeleid via de snelle lijn 50A.”

Baeken vraagt zich af wat iemand bezielt om een wegversperring opzij te zetten. “We voeren momenteel een veiligheidscampagne onder het motto ‘Jeroom Slagboom’ om de dramatische ongevallenreeks aan de overwegen om te buigen en het gevaarlijk gedrag aan sporen tegen te gaan. In het eerste trimester van dit jaar gebeurden immers al 16 ongevallen, waarbij drie met dodelijke afloop. Maar wat aan deze overweg plaatsvond, is werkelijk hallucinant, daar zijn geen woorden voor. Voor hetzelfde geld was hier een drama gebeurd met aankomende treinen.”

Infrabel kondigt aan een klacht in te dienen tegen de vrouw. De overweg blijft nog afgesloten tot zaterdagochtend 8 juni, 8 uur.

MEER OVER Infrabel