Verdachte in beeld voor racistische brief in Aalst: “Halve beesten zonder waarde. Jullie zijn hier niet welkom”

Verdachte in beeld voor racistische brief in Aalst: “Halve beesten zonder waarde. Jullie zijn hier niet welkom”

Print

Er is ophef ontstaan over een brief die enkele allochtone inwoners van Aalst in hun brievenbus aangetroffen hebben. Daarin worden inwoners van de stad met een migratieachtergrond als profiteurs, laf, vuil en dom afgeschilderd. Er is een verdachte in beeld na politieonderzoek, maar enkele inwoners die een brief kregen denken ook te weten wie achter de brief zit.

Video: TV Oost

“Na deze verkiezing is het heel duidelijk dat ‘vreemde’ hier niet welkom zijn.” Zo begint de brief die een inwoner van Aalst in zijn brievenbus gevonden heeft. De schrijver lijkt goed geïnformeerd en schrijft uit welke straten de meeste van de 41.771 stemmen van Vlaams Belang afkomstig zijn. Hij voegt er aan toe dat “Vlaams Belang monsterscores haalde in België en in heel Europa”. Volgens de schrijvers is het duidelijk “dat jullie in heel Europa niet meer welkom zijn” en “dat niemand jullie moet hebben”.

Daarna begint de schrijver aan een racistisch betoog vol schrijffouten, waarin hij of zij allochtonen uitmaakt voor onbeschaafd, onbeleefd, laf, vuil, achterbaks, dom, halve beesten zonder waarde, profiteurs en ga zo maar door. Hun kinderen zijn marginaal en onbeleefd, staat er ook te lezen.

“Heel hard geschrokken”

Enoch Kilo-Shenda (23) was een van de mensen die zo’n brief in zijn bus kreeg. “Ik was heel hard geschrokken en wist niet hoe ik mij moest voelen”, zegt hij. “Het is echt iemand geweest die het echt expres bij ons en bij de buren heeft gelegd. We kennen wel iemand in de buurt waarmee we vorig jaar toch wel een bepaalde burenruzie hebben gehad en er is geen zwart op wit bewijs dat hij het is, maar de woorden in de brief zoals ‘marginaal’, ‘slecht opgevoed’, ‘keer terug naar jouw land’ en ‘het is hier van ons’ heeft hij ook mondeling tegen ons gebruikt.”

“We denken dat het een persoon is van in de straat”, zegt Imad Boujloud (16). “Hij heeft last van de kinderen die buiten spelen, en dan maakt hij altijd racistische opmerkingen. Hij toetert en duwt extra op zijn gas wanneer hij de straat inrijdt.”

Verdachte in beeld voor racistische brief in Aalst: “Halve beesten zonder waarde. Jullie zijn hier niet welkom”
Foto: lds

“Hoort hier niet thuis”

Een vriend van een ontvanger van de brief postte de brief op Twitter en er kwamen meteen een hoop verontwaardigde reacties op. Ook vanuit politieke hoek. “Samen met fractiegenoten Huguette van Medegael en Deniz Özkan veroordeel ik met klem de brief die bij verschillende Aalstenaars in de brievenbus werd gedropt”, schrijft SP.A’er Sam Van de Putte op Facebook. “We verwachten dat de andere politieke partijen dit ook doen. Woon je in Aalst en kreeg je deze of een soortgelijke brief? Laat het ons dan zeker weten. Dien ook klacht in bij de politie en Unia. Voor SP.A Aalst blijven alle inwoners die respectvol willen samenleven evenwaardig aan elkaar. Racisme en discriminatie horen niet thuis in onze stad.”

“Puur racisme”

Lander Wantens van Groen Aalst vindt de brief evenmin kunnen. “De inhoud is puur racisme en heeft geen plaats in Aalst, Vlaanderen, Europa of ver daar buiten. Aan onze burgervader Christoph D’Haese-pagina om een duidelijk signaal te geven dat voor racisme en verdeling geen plaats is in onze stad.”

Ook Vlaams Belang zegt duidelijk dat het de brief veroordeelt. “De schrijver daarvan kan nooit uit onze kringen komen”, zegt fractieleider Michel Van Brempt. “Ik veroordeel dit niet honderd, maar tweehonderd procent. Iemand die dit schrijft, heeft een psychiatrisch probleem. Dit is schandalig.”

Onderzoek door Unia

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft proactief een onderzoek geopend en groepeert de meldingen, zegt woordvoerder Lode Nolf. “We hebben een lokale medewerker in Aalst en we groeperen het aantal meldingen. We onderzoeken de grootte van de actie. Is het eerder een burenruzie die is ontaard in de euforie van de verkiezingsresultaat, of is het iets structureel?”

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum merkt een toenemende polarisering na de verkiezingen. “Langs de ene kant zijn er mensen die hun stemgedrag of hun haat gelegitimeerd voelen door de verkiezingsuitslag, maar er is langs de andere kant ook meer mobilisering van zij die verontwaardigd zijn door racisme, seksisme of discriminatie. Het gaat langs twee kanten op sociale media”, zegt Nolf. Als er in de zaak van Aalst voldoende bewijslast is, kan de zaak eventueel voor de rechter gebracht worden.

Verdachte in beeld

De politie heeft nog geen klacht ontvangen, maar is op vraag van burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) wel met een onderzoek gestart. En daardoor is er nu al een verdachte in beeld.

De verdachte moet nog verhoord worden, zegt de burgemeester. “Maar er zijn ernstige aanwijzingen. Ik haat mensen die anonieme haatbrieven de wereld insturen en oproepen tot haat. Dat is drie keer haat, dat is te veel. Dat hoort niet thuis in Aalst. Ik veroordeel scherp de inhoud en de handelswijze van de brief.”

Nu in het nieuws