Gin, cava of wijn? Zoveel calorieën zitten er in je drankje

Foto: Shutterstock

Food

Gin, cava of wijn? Zoveel calorieën zitten er in je drankje

Print

Hoeveel calorieën er in een glas whisky of een fles gin zitten, wordt binnenkort veel duidelijker. De Europese producenten van sterkedrank beloven om voortaan een energielabel op hun etiketten te plaatsen. Maar hoeveel calorieën zitten er dan in andere alcoholische drankjes? In een glaasje cava als aperitief, bijvoorbeeld?

De Europese federatie van de producenten van sterkedrank, spiritsEUROPE, maakte bekend dat daarvoor gisteren een memorandum werd getekend. Ook de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken, Vinum Et Spiritus, is daarbij aangesloten. Op hun websites komt voortaan een volledige ingrediëntenlijst, naast gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld de gebruikte grondstoffen.

Het memorandum kwam er na onderhandelingen onder leiding van Eurocommissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis. Die namen in totaal veertien maanden in beslag. Concreet verbinden de Europese producenten van sterkedrank zich ertoe om tegen het einde van 2020 een kwart van hun flessen voor de Europese markt te voorzien van een energielabel. Dat aandeel zou moeten oplopen tot 50 procent tegen het einde van 2021 en 66 procent een jaar later.

Gezondere keuzes

Andriukaitis is tevreden met het engagement van de sector. “We leven in een tijd waarin consumenten almaar meer informatie willen over wat ze eten en drinken, zodat ze gezondere keuzes kunnen maken”, zei hij. Hij roept de producenten op om de doelstellingen van het memorandum “volgens de afgesproken tijdlijn” te implementeren. Om je alvast een idee te geven: gin bevat 262 calorieën per 100 gram, wodka 231 per 100 gram, whisky 205 per 100 gram, cognac 226 per 100 gram en vermout zo’n 152 calorieën per 100 gram.

En in aperitiefjes?

Maar hoe zit het dan met het aantal kilocalorieën in andere alcoholische dranken, zoals een glaasje cava als aperitief? Hoofddiëtist van het UZ Antwerpen Michael Sels is duidelijk. “Hoe droger het drankje, hoe lager het aantal calorieën. Hoe zoeter, hoe meer suiker en hoe hoger dat aantal komt te liggen”, klinkt het.

In de praktijk vertaalt zich dat in een glaasje brut cava van 100 ml in zo’n 80 kilocalorieën. Dat is evenveel als een bruine boterham. Een sec roséwijntje is ongeveer hetzelfde. “Het wordt moeilijker in te schatten als verschillende dranken worden gemixt.

Een Kir Royal, bijvoorbeeld, bevat door het toevoegen van Crème de cassis, algauw 180 kilocalorieën per glas. Ga je voor een Long Island Ice Tea dan krijg je een echte caloriebom binnen.” Ter illustratie: dat zijn er ongeveer 789, afhankelijk van de bereidingswijze. Dat is gigantisch. Een Big Mac van McDonals bevat er ‘maar’ 510.

- Cava (100 ml): 80 kcal

- Droge witte wijn (100 ml): 67 kcal

- Rosé (100 ml): 71 kcal

- Porto (35 ml): 80 kcal

- Rode wijn (100 ml): 82 kcal

- Zoete witte wijn (100 ml): 96 kcal

NIET TE MISSEN