© AMF

Antwerp Metal Fest neemt geslaagde doorstart, maar komt nu aan kruispunt

Vrijdag en zaterdag vond de zevende editie van Antwerp Metal Fest plaats. Het was de eerste op een nieuwe locatie en nieuwe datum. De organisatie slaagde erin om de vorige locatie te doen vergeten. Maar muzikaal is er nog werk voor de boeg.

TDS

Zes jaar lang vond AMF plaats in het schilderachtige Bouckenborgh Park. Met het kasteel van Bouckenborgh had het festival de mooiste backstage van het land. De samenwerking met het plaatselijke jeugdhuis zorgde voor tal van logistieke voordelen. Logisch dat AMF vooral in Bouckenborgh wou blijven.

Helaas pindakaas: de stad Antwerpen wil geen grote evenementen meer in het park. Dus moest er in allerijl gezocht worden naar een nieuwe locatie. Die vond AMF ietsje verderop, in Fort 4 van Merksem. Het lijkt een gouden greep: de omgeving is even mooi, maar het beschikbare terrein is een pak groter en bovendien makkelijker te bereiken. Het zorgde ervoor dat niemand de oude locatie echt miste. Meer nog: in Fort 4 slaagde AMF erin om een groter festivalgevoel op te roepen dan in Bouckenborgh. Daarmee maakte de organisatie – die ook enkele oprichters van het eerste uur al dan niet tijdelijk zag vertrekken – een geslaagde doorstart. Op een nieuwe datum, want de nieuwe locatie betekende ook dat AMF naar begin juni moest verhuizen. Gelukkig hebben de weergoden wel sympathie voor het festival: opnieuw was een stralende zon van de partij.

Muzikaal zat het echter minder snor, dit jaar. De organisatie wou geen risico’s nemen (je moet altijd maar afwachten dat een nieuwe locatie en datum aanslaan) en koos voor een bescheiden affiche. Een naam als At The Gates is niet mis, maar weegt natuurlijk een pak minder dan Testament en Nile (2018), Sepultura en Death Angel (2017) en Katatonia en Kataklysm (2016). De buitenlandse namen stelden ook nog eens vaak teleur dit jaar: Krisiun kampte met een slecht geluid en BillyBio (zeg maar wat er overblijft van Biohazard) toonde aan dat waardig ouder worden niet voor iedereen is weggelegd.Gelukkig waren er enkele goede ‘binnenlandse’ optredens: op vrijdag bijvoorbeeld het energieke Fatal Move, op zaterdag het strakke Fractured Insanity. En over Insanity gesproken: het hoogtepunt van AMF 2019 was het Oostenrijkse Insanity Alert. Heerlijk entertainende show.

De mindere affiche zorgde ook voor een mindere opkomst: toch al gauw 1.000 man minder dan vorig jaar. De organisatie staat dan ook op een kruispunt: nu de doorstart een feit is, moet ze – in het snel volsneeuwende metalfestivallandschap – ook muzikaal haar eigen plekje afdwingen. Dan kan AMF de komende jaren zelfs groeien. Alle troeven zijn voorhanden.

MEER OVER Metal Maniac