Wie online een lief zoekt, is vatbaarder voor eetstoornissen

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Wie online een lief zoekt, is vatbaarder voor eetstoornissen

Print

Wie een potentiële partner zoekt via online dating, zou vatbaarder zijn om een eetstoornis te ontwikkelen dan mensen die geen profiel hebben of dat niet actief gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Harvard, verschenen in het vakblad Journal of Eating Disorders.

Onderzoekers aan de Harvard TH Chan School of Public Health in Boston bestudeerden of er een verband is tussen het gebruik van datingapps en het lichaamsbeeld. Om er een beter beeld van te krijgen, polsten de vorsers bij 1.726 volwassenen naar hun gebruik van datingapps en de mate waarin ze met hun lichaamsgewicht bezig zijn.

Uit de antwoorden blijkt dat vrouwen die zo’n apps gebruiken tot 26,9 keer meer risico lopen om een te strikt dieet te gaan volgen dan de dames die online niet op zoek gaan naar een lief. Bij mannen is ligt kans dat ze ongezond gaan diëten om hun lichaamsgewicht onder controle te houden 14,6 procent hoger.

Vasten en braken

Van de ondervraagden zeiden 183 vrouwen en 209 mannen dat ze in de maand voor de enquête gebruik hadden gemaakt van datingapps. Bij deze groep werd vervolgens dieper ingegaan op hun gewichtscontrolegedrag van het afgelopen jaar. In de groep meldde ongeveer de helft van de mannen en vrouwen dat ze in de afgelopen twaalf maanden vastten om hun gewicht te beheersen. Een op de vijf vrouwen en een op de drie mannen zeiden dat ze zouden overgeven voor gewichtsbeheersing. Ook laxeermiddelen en dieetpillen werden genoemd in het streven naar het ‘perfecte lichaam’. De mannen experimenteerden weleens met spierversterkende supplementen en steroïden.

“We zijn bang dat het gebruik van deze apps, waarbij het in eerste instantie om het uiterlijk draait, ongezond dieetgedrag kunnen verergeren”, aldus hoofdonderzoeker Alvin Tran. “Het is belangrijk om op te merken dat dit onderzoek geen causaal verband aantoont tussen de apps en ongezond gewichtscontrolegedrag, maar het is wel belangrijk dat gebruikers van de apps die het vatbaarst zijn voor eetstoornissen snel en goed worden ondersteund”, voegt Tom Quinn, directeur bij het hulppunt voor eetstoornissen ‘Beat’ eraan toe.

NIET TE MISSEN