Spinselmot tovert park Echelpoel om tot wit bos

In het gemeentelijk park Echelpoel in Beerse is de spinselmot begonnen met het inspinnen van bomen, al is daar voorlopig nog niet veel van te merken. Foto: Bart Van den Langenbergh

Spinselmot tovert park Echelpoel om tot wit bos

Print
Beerse -

De stippel- of spinselmot is weer begonnen aan het omtoveren van het gemeentelijk park Echelpoel in Beerse tot een wit bos. De rupsen van de mot laten zijdespinsels achter op bomen, struiken en de ondergrond.

De metamorfose die het park Echelpoel achter het gemeentehuis in Beerse jaarlijks rond deze periode krijgt, heeft wat weg van een sprookjesachtig of eerder een spookachtig fenomeen. Bomen en struiken worden ingenomen door witte spinsels van de stippel- of spinselmot. De voorbije jaren kreeg het gemeentebestuur al opmerkingen over de witte spinsels die het groen innamen. Het diertje is opnieuw aanwezig in het park en in de omgeving van het speelplein in de Gildestraat, maar heeft voorlopig nog niet veel spinsels achtergelaten. “De spinselmot is een kleine mot die weinig verkeerd doet, maar de rups lust heel graag jonge blaadjes”, zegt Bart Craane (CDE-Vlim.be), burgemeester in Beerse. “De rupsen eten heel graag de planten kaal. Het is helemaal niet schadelijk, want een gezonde plant overleeft dit wel.” In de loop van de maand juni verpopt de mot zich tot een klein vlindertje. Dat proces duurt vier tot zes weken. “De rupsen mogen zeker niet verward worden met de processierups. Ze hebben geen irriterende brandharen en zijn volledig ongevaarlijk”, weet Bart Craane. Er is geen reden voor de groendienst om de spinselmot te bestrijden.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio