Studie onderzocht stemgedrag Vlamingen

Vlaams Belang-kiezers zijn jong en laag opgeleid, Groen-stemmers hoogopgeleid

De meeste Vlaams Belang-stemmers zijn laaggeschoold en mannelijk. Dat blijkt uit een studie van iVOX die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws konden inkijken. Groen heeft dan weer de meeste hoogopgeleide kiezers. Nog volgens het onderzoek heeft 12 procent van de Vlamingen pas in het kieshokje beslist voor welke partij ze zouden gaan stemmen.

evdg

De studie van iVOX onderzocht het stemgedrag van 8.542 Vlamingen, met een foutenmarge van 0,81 procent. Uit de resultaten blijkt dat heel wat mensen erg laat hebben beslist op wie ze zouden stemmen: 12,2 procent deed dat pas in het stemhokje. Van de last minute-beslissers koos 20 procent voor Vlaams Belang, nog eens 20 procent koos voor N-VA. CD&V strandt op de derde plaats bij e twijfelaar met 15,7 procent en 15,2 procent koos op de valreep voor Open VLD. SP.A volgt met 11,2 procent, Groen met 7,9 procent en PVDA 6,5 procent.

Laagopgeleid en jong

Nog uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de kiezers die op Vlaams Belang heeft gestemd, laagopgeleid zijn. De extreemrechtse partij heeft ook de meeste mannelijke kiezers (53 procent) van alle Vlaamse partijen en trekt ook veel jongeren aan: van alle mensen die voor Vlaams Belang kozen, is 30 procent jonger dan 34 jaar.

Enkel Groen trekt meer jongeren aan: 40 procent van de kiezers is jonger dan 34 jaar. De linkse partij heeft ook het hoogste aandeel hoogopgeleiden (63 procent heeft een hoger diploma) en ook veel vrouwen (53 procent) onder zijn kiezers. Enkel PVDA en SP.A trekken meer vrouwen aan. De socialisten hebben wel de minste jonge kiezers: slechts 18 procent van het kiespubliek van de socialisten is jonger dan 34 jaar.

De kiezers van het Vlaams Belang bleken vaak ook echter al het langste zeker van hun stem: veertig procent had zijn keuze al meer dan drie maanden geleden gemaakt.

MEER OVER Federale verkiezingen 2019

Lees meer verkiezingsnieuws