Tom Van Grieken bij koning: “Normaalste zaak van de wereld dat winnaar verkiezingen wordt uitgenodigd”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft dinsdag samengezeten met koning Filip in het kader van de federale formatie. Het is de eerste keer dat Vlaams Belang op audiëntie mocht, bij de vorige verkiezingen kreeg de extreemrechtse partij geen uitnodiging in de bus. Het gesprek duurde iets meer dan twintig minuten.

evdg, doro

“Het was een aangenaam en rustig gesprek. Ik heb op de vragen geantwoord die de koning mij gesteld heeft, maar ik ga dat hier niet bespreken.”

© BELGA

Bij zijn aankomst aan het paleis verklaarde Van Grieken al dat de uitnodiging voor zijn partij “de normaalste zaak van de wereld” is, en dat herhaalde hij bij het buitengaan nog eens. “De voorbije 40 jaar was het abnormaal dat we niet werden uitgenodigd.”

Over de inhoud van zijn korte gesprek met koning Filip wilde Van Grieken niets kwijt. “Het was een aangenaam en rustig gesprek. Ik heb geantwoord op de vragen die de koning mij gesteld heeft, maar ik ga dat hier niet bespreken. Ik ben discreet omdat dat van mij verwacht wordt, net als van de andere partijvoorzitters.” De koning maakte een “normale indruk” op hem, wilde hij nog kwijt. “Het was wat ik ervan had gedacht.”

Beleefde jongen

Van Grieken herhaalde ook dat de koning met de uitnodiging “respect heeft getoond” voor de kiezers van de extreemrechtse partij. Als de koning hem nog eens zou uitnodigen in het kader van de formatie, zal Van Grieken daar opnieuw op ingaan. “Ik ben een beleefde jongen. Ik ga op iedere uitnodiging in.”

Na zijn gesprek met de koning vertrok Van Grieken naar het Vlaams Parlement, waar hij samenzat met Bart De Wever. Hij had een opvallend cadeau bij voor de N-VA-voorzitter.

(Lees verder onder de video)

Eerste keer

Vlaams Belang is nog nooit bij de koning op audiëntie geweest. In 1978 kreeg toenmalig Vlaams Blok-voorzitter Karel Dillen een uitnodiging, maar hij weigerde die toen. Na de forse overwinning van de partij bij de afgelopen verkiezingen op zondag, gingen steeds meer stemmen op dat Vlaams Belang niet uitnodigen, een slecht signaal van ’s lands vorst zou zijn. Voorzitter Van Grieken gaf eerder al aan dat hij zeker zou ingaan op een uitnodiging.

Een telefonische uitnodiging van het Paleis vertrekt altijd pas kort voor de eigenlijke audiëntie. De partijvoorzitters worden tijdens de verkenningsronde geacht om zich steeds ter beschikking te houden.

“Uitslag misbruikt”

© BELGA

Na Van Grieken kwam PVDA-voorzitter Peter Mertens aan op het paleis. “Het sociale signaal dat overal in dit land heeft geklonken mag niet verloren gaan”, zei hij bij zijn aankomst aan het paleis. “Wij gaan niet toelaten dat een aantal separatistische partijen de uitslag van de verkiezingen misbruikt om het land te splitsen.”

Mertens erkent dat de formatie, vooral federaal dan, zeer moeilijk wordt. Het is daarom belangrijk de niveaus niet helemaal aan elkaar te koppelen zei hij. “Als je alle treinen aan elkaar koppelt dan zullen ze stilstaan.” De oplossing ligt volgens hem in het oplossen van “de kloof tussen een deel van de bevolking en een deel van de wereldvreemde politiek”. “Confederalisme en blokkering zijn geen oplossing.”

Alle partijvoorzitters zijn nu bij de koning langs geweest, nu is het wachten op de volgende zet van de koning.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© ISOPIX

© ISOPIX

© ISOPIX

© ISOPIX

GVA+ Wat heeft Vlaams Belang nog gemeen met Vlaams Blok?

GVA+ Van ‘kindsoldaat’ tot ‘baby Dewinter’: wie is Tom Van Grieken écht?

Vastgoed

Jobs in de regio