Peter Mertens: “Ik heb De Wever duidelijk gezegd dat we ons niet laten gijzelen”

“De formateur heeft gezegd dat de Vlaamse en de federale formatie gekoppeld zijn. Voor ons is dat niet zo.” Dat zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens na zijn consultatie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij kreeg ook een opvallend cadeautje mee naar huis van De Wever, net als Meyrem Almaci (Groen) en John Crombez (sp.a).

Peter Mertens mocht dinsdag als eerste op gesprek bij Bart De Wever, die een consultatieronde voert moet het oog op de vorming van een Vlaamse regering. “Ik heb hem duidelijk gezegd dat we ons niet laten gijzelen”, zegt Mertens na afloop. De PVDA-voorzitter pikt het niet dat beide formaties aan elkaar worden geklonken.

© BELGA

“Wij hebben vier Vlaamse zetels, die cruciaal zijn in elk scenario”, maakt hij zich sterk. “Het zal heel moeilijk zijn om gelijk welke regering te vormen zonder te luisteren naar het volk.”

Mertens nam dinsdag een uur de tijd voor het gesprek met zijn N-VA-collega. “We hebben onze sociale thema’s op de agenda gezet, zoals de verhoging van de pensioenen en het verlagen van de pensioenleeftijd.” Uitzicht op een tweede gesprek heeft hij nog niet. “Het is niet aan mij om mezelf uit te nodigen.”

Merkwaardig cadeautje van De Wever

Mertens kreeg na zijn consultatie bij De Wever een merkwaardig cadeautje mee naar huis. De PVDA-voorzitter ontving een flesje pikante saus met de beeltenis van Karl Marx. “Fenomenaal pikant”, was te lezen op het rode flesje. Het is nu afwachten welke ludieke traktatie Groen-voorzitter Meyrem Almaci krijgt.

(Lees verder onder de foto’s)

© Photo News

© Photo News

Almaci krijgt thee

Groen-voorzitter Meyrem Almaci kreeg na afloop van haar consultatiegesprek met Bart De Wever een doosje groene thee met het opschrift ‘Santhee’. “Een Wiedergutmachung, denk ik”, reageerde ze.

Almaci wou niet ingaan op het gesprek dat ze samen met Björn Rzoska voerde met de N-VA-voorzitter. “Het is te vroeg om te weten wat hij van plan. Misschien weet hij dat ook zelf nog niet.”

Voor aanvang van het gesprek zei Almaci dat iedereen de campagne nu achter zich moet laten. “Ik heb zowel bij N-VA als bij PS al dingen gehoord waarbij ik denk: de campagne is voorbij. Laat de koning en de Vlaamse formateur nu hun werk doen.”

Ze lanceerde ook een oproep naar haar collega-voorzitters. “Alle democratische partijen moeten nu goed nadenken hoe we deze gesprekken gaan voeren”, zei ze.

(Lees verder onder de foto’s)

© Photo News

© BELGA

Crombez: “Hoop dat degenen met voldoende zetels snel akkoord sluiten”

“Ik hoop dat degenen die voldoende zetels hebben snel een akkoord sluiten. Het is logisch dat men daarvoor niet in eerste instantie naar ons kijkt.” Dat zei sp.a-voorzitter John Crombez na zijn gesprek met De Wever. Crombez hoopt dat de formatie snel kan gaan, al zal dat dan wellicht zonder sp.a zijn. “De onbestuurbaarheid van het land zou enkel het ongenoegen versterken”, zegt hij.

Ook Crombez kreeg een opmerkelijk cadeau van De Wever, namelijk een gitaarstemmer.

© Photo News

© Photo News

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Verkiezingen Vlaanderen 2019

Lees meer verkiezingsnieuws