Wouter Van Besien, Jinnih Beels en Dirk Van Mechelen niet verkozen

Wouter Van Besien, Jinnih Beels en Dirk Van Mechelen

Wouter Van Besien, Jinnih Beels en Dirk Van Mechelen niet verkozen

Print

Het werd geen verwachte groene golf in Vlaanderen en voor Wouter Van Besien werd het extra zuur. De voormalige Groen-voorzitter en fractieleider in de gemeenteraad was lijstduwer op de Vlaamse lijst, waar Groen bleef hangen op vier zetels. Ook enkele andere Antwerps oudgedienden keren verrassend genoeg niet terug.

LEES OOK. Dit zijn de Antwerpse verkozenen voor het Vlaams en federaal parlement

Wouter Van Besien haalde als lijstduwer maar 8.286 voorkeurstemmen en moest vier partijleden laten voorgaan. De vier Antwerpse Groen-verkozenen in het Vlaams parlement zijn Meyrem Almaci, Imade Annouri, Gustaaf Pelckmans en Tine Van den Brande.

Van Besien zat sinds 2014 in het Vlaams parlement en zal zich nu volledig moeten toeleggen op zijn rol in de Antwerpse gemeenteraad.

Jinnih Beels zal zich eveneens moeten focussen op haar rol als schepen in Antwerpen, want als lijstduwer van sp.a in Antwerpen stelde ook zij teleur met 7.843 voorkeurstemmen. Bij de Antwerpse sp.a raakten enkel Caroline Gennez en Hannes Anaf verkozen. Ook Maya Detiège haalden meer stemmen dan Beels.

Dirk De Kort (CD&V-schepen in Brasschaat) en Ward Kennes (burgemeester van Kasterlee) zullen na twee termijnen ook niet terugkeren naar het Vlaams parlement.

Ludo Van Campenhout zal ook niet meer in het pluche van de Kamer mogen plaatsnemen. Hij haalde vanop de 20ste plaats weliswaar 15.459 voorkeurstemmen, maar dat volstond niet om een van acht Antwerpse N-VA-zitjes te bemachtigen. Ook Johan Klaps, fractieleider van N-VA in Antwerpen keert niet meer terug.

Dirk Van Mechelen zat tussen 2001 en 2019 onophoudelijk in het Vlaams of federaal parlement, maar zal nu weer terug enkel het burgemeesterschap van Kapellen als uitvoerend mandaat hebben. Hij was lijstduwer van de federale lijst van Open Vld in Antwerpen. Christian Leysen en Marianne Verhaert zijn de enige liberale verkozenen.

Bij Groen is het in het federaal parlement net niet voor voormalig 11.11.11-baas Bogdan Van den Berghe en Antwerps gemeenteraadslid Freya Piryns. Zij haalde vanop de zesde plaats een sterke persoonlijke score van 14.845 stemmen, maar enkel Kristof Calvo en Kim Buyst raakten verkozen.

Bart Staes moet dan weer na 20 jaar afscheid nemen van het Europees parlement. Groen kreeg niet de verhoopte tweede Europese zetel en dus zal Petra De Sutter de enige vertegenwoordiger zijn van de groenen.

Bekijk hier alle verkozenen voor het Vlaams parlement:

Lees meer verkiezingsnieuws