© BELGA

Bart De Wever (N-VA): “Nu niet het moment om deuren open te zetten of dicht te doen”

Bart De Wever heeft tijdens zijn speech in het hoofdkantoor van N-VA in Brussel het Vlaams Belang gefeliciteerd met de overwinning. “We hebben deze verkiezing verloren, maar we blijven de grootste partij, met kop en schouders.” Over het cordon sanitaire doet hij nog geen uitspraken. “Het zal heel moeilijk worden, het is nu niet het moment om deuren open te zetten of dicht te doen.”

grbe, dvd

“Beste vrienden, ik heb slecht nieuws en ik heb goed nieuws”, zei De Wever. “Het slechte is: we hebben deze verkiezingen verloren, dat is klaar en duidelijk. Het goeie nieuws is: we zijn en blijven de grootste partij van Vlaanderen, met kop en schouders.”

De Wever feliciteerde het Vlaams Belang. “De kiezer heeft gesproken, en de kiezer heeft in een democratie altijd gelijk. Maar hij heeft ook de kaarten moeilijk gelegd. Hij kiest Vlaams-nationaal, duidelijker dan ooit tevoren. Franstalig België kiest daarentegen zeer links. Nooit lagen die realiteiten verder uiteen. Als grootste partij nemen wij het initiatief om alle Vlaamse partijen uit te nodigen. Op federaal niveau wachten we af wat de koning doet.”

De Wever hamerde erop dat er geen regering kan worden gevormd zonder meerderheid in Vlaanderen. “Dat zullen wij nooit toestaan”, zei hij. “Iedereen zal zich over deze moeilijke situatie willen bezinnen. Het is niet het moment om verdere verklaringen af te leggen. Maar laat ons als Vlaamse verkozenen wel duidelijk zijn. We zijn verkozen om onze Vlaamse identiteit, onze Vlaamse welvaart om het welzijn van alle Vlamingen te verdedigen. We willen de Vlaming het bestuur geven waar men in Vlaanderen voor gekozen heeft. We hebben een slag gekregen, maar zijn niet verslagen. Ik ga niet in een hoekje liggen huilen.”

Afsluiten deed De Wever naar goede gewoonte met een Latijnse spreuk. “Amicus certus in re incerta cernitur”, zei hij. “Een echte vriend, die toont zich in onzekere tijden. Wij zijn echte vrienden. N-VA steunt elkaar door dik en dun. Vanaf morgen gaan wij door. Voor Vlaanderen, voor vooruitgang.”

Cordon sanitaire

Over het cordon sanitaire zei De Wever achteraf dat de N-VA dat nooit heeft onderschreven. “Ik ben daar geen fan van. Maar ben ook nooit fan geweest van bepaalde figuren in die partij. Als ik daar vroeger scherp over was, dan is dat nu niet veranderd. Langs de andere kant is het wel de tweede grootste partij en daar kan je ook niet omheen. Ik nodig iedereen uit in de juiste volgorde, de grootste eerst, met respect voor de kiezer. Ik zal luisteren naar Tom Van Grieken en zal hem vragen naar hoe hij zijn partij ziet evolueren. Met elke partij, met PVDA en Vlaams Belang en elke partij ertussen.”

Of hij daar een deur openlaat? “Met deze uitslag zal het heel moeilijk worden”, zegt hij. “Ik kijk er eerlijk gezegd niet naar uit. Het nu niet het moment om deuren open te zetten of dicht te doen.”

“We hebben de vluchtelingscrisis zo goed mogelijk proberen aan te pakken als het kon, maar voor de kiezer kon het niet goed zijn”, aldus De Wever. “Dat zie je in heel Europa, dat er rechts gestemd wordt. Wij gaan tegenover oktober zelfs een beetje vooruit. Ik heb heel veel moeten incasseren, heb ook enkele tikken uitgedeeld. Politiek is business, dat is niet persoonlijk. Wij zijn de grootste in Vlaanderen, we gaan met Vlaams Belang praten met een open geest. Ik wil horen wat ze van plan zijn. Ze hebben een enorm mandaat gekregen van de kiezer. Ik heb het volste respect voor de kiezer. Ik ben het cordon niet genegen, maar ben nooit fan geweest van de partij. Ik zal luisteren naar de voorzitter, hij zal mij wel uitleggen hoe hij dat wilt doen. Elke partij moet gehoord worden, uit respect voor kiezer. Het incident rond ‘paljas’ was een uitgesproken incident, ik heb me ook verontschuldigd tegenover die persoon.”

MEER OVER Verkiezingen Vlaanderen 2019

Lees meer verkiezingsnieuws