VERKIEZINGEN ANTWERPEN. N-VA houdt stand in Antwerpen, Vlaams Belang wint fors: “We willen onze verantwoordelijkheid opnemen”

Foto: EPA-EFE

VERKIEZINGEN ANTWERPEN. N-VA houdt stand in Antwerpen, Vlaams Belang wint fors: “We willen onze verantwoordelijkheid opnemen”

Print
Antwerpen -

Alle stembureaus zijn gesloten, de teerling is geworpen. In kieskring Antwerpen houdt N-VA met iets meer dan 30 procent stand en wint Vlaams Belang met 18 procent fors tegenover de vorige stembusgang. “De bevolking is het cordon sanitaire spuugzat”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Volg via ons liveverslag de uitslagen, tendensen en reacties op de voet

REACTIES. Tom Van Grieken (Vlaams Belang): “Dit is een zondag van de hoop”

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang en Schotenaar, triomfeert. “We zijn eerst genegeerd, dan uitgelachen, dan bestreden en nu winnen we. En hoe.”

Van Grieken bedankte de opgekomen militanten, terwijl ‘eigen volk eerst’ luid door de zaal galmde. “De kiezer heeft gesproken”, zei Van Grieken. “Dit is geen zwarte zondag, maar een zondag van de hoop. Het moet afgelopen zijn de kiezer in twee groepen te verdelen: die waar men naar luistert, en die waar men níét naar luistert. In een democratie telt elke stem.”

De partijvoorzitter klonk opvallend mild. “Ik zal niet natrappen, zoals de politieke elite dat vroeger bij ons heeft gedaan. Ik wil ook de militanten en vrijwilligers van de andere partijen bedanken, want iedereen heeft gevochten voor de visie die hij of zij steunt.”

Grote politieke uitspraken wil Van Grieken nog niet doen. “Vanavond gaan we eerst vieren. Maar we willen in de toekomst onze verantwoordelijkheid opnemen”, zei hij. “Of ik met N-VA rond de tafel wil? Ik sluit geen enkele partij uit. Met iedereen die staat voor een mooier, veiliger en Vlaamser Vlaanderen, willen wij praten.”

VERKIEZINGEN ANTWERPEN. N-VA houdt stand in Antwerpen, Vlaams Belang wint fors: “We willen onze verantwoordelijkheid opnemen”
Foto: BELGA

Filip Dewinter (Vlaams Belang): “Ze zullen nu wel móéten luisteren”

Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter kwam eerder vanavond onder luid gejuich het hoofdkwartier binnen. “Bij alle partijen zullen nu stemmen opgaan om het cordon sanitaire te doorbreken”, zei Dewinter aan VTM Nieuws. “Eén ding is duidelijk: het is vandaag een witte zondag waarop andere partijen zwarte sneeuw zien.”

“Het zou een verkrachting van de democratie zijn als het cordon niet doorbroken wordt”, zei Dewinter. “Als bij de andere partijen stemmen van gezond verstand klinken, dan zullen de partijhoofdkwartieren wel móéten luisteren.”

Dewinter stond eerder vandaag ook onze collega’s van ATV te woord.

Filip Dewinter: “Overwinning is een feit, alleen nog afwachten hoe groot”. Video: ATV

Bart De Wever (N-VA): “Nooit fan geweest van cordon”

“Wie niet kan verliezen, kan niet winnen”, zei de Antwerpse burgemeester. “We blijven de grootste partij en nemen onze verantwoordelijkheden op. Iedereen heeft het Vlaams Belang onderschat. Ik heb het nog nooit zo Vlaams-nationaal geweten. Ik ben nooit een fan geweest van het cordon, maar ben ook nooit fan geweest van bepaalde figuren in die partij. Het is niet het moment om verdere verklaringen af te leggen. Ik nodig iedereen uit in de juiste volgorde, de grootste eerst, met respect voor de kiezer. Ik zal luisteren naar Tom Van Grieken en zal hem vragen naar hoe hij zijn partij ziet evolueren. Met elke partij, met PVDA en Vlaams Belang en elke partij ertussen.”

“Het is niet slim om vandaag verdere verklaringen af te leggen, het is dom om nu al deuren open of dicht te smijten, in het belang van de kiezer. Wij hebben bestuurd, een vluchtelingencrisis gehad, de mensen zijn boos. Ik merk dat al lang in de straten. Sinds oktober zijn we zelfs een beetje vooruitgegaan, maar het is geen goeie uitslag voor ons. Ik heb er geen enkele moeite mee om de verantwoordelijkheid op te nemen voor wat er in de partij is gebeurd. Maar nu gaat het alleen over de kiezer, mijn postje daarin is volstrekt onbelangrijk. Vlaanderen heeft een krachtige regering nodig. Wallonië is het spiegelbeeld van Vlaanderen. Er kan geen regering komen zonder een meerderheid in Vlaanderen. We hebben verloren, maar hebben een heel krachtige positie.”

VERKIEZINGEN ANTWERPEN. N-VA houdt stand in Antwerpen, Vlaams Belang wint fors: “We willen onze verantwoordelijkheid opnemen”
Bart De Wever: “Ik zal luisteren naar Tom Van Grieken en zal hem vragen naar hoe hij zijn partij ziet evolueren.” Foto: BELGA

Jan Jambon (N-VA) nog steeds kandidaat-premier?: “Als blijkt dat we de grootste partij zijn, willen we onze verantwoordelijkheid nemen”

VERKIEZINGEN ANTWERPEN. N-VA houdt stand in Antwerpen, Vlaams Belang wint fors: “We willen onze verantwoordelijkheid opnemen”
Jan Jambon: “Mensen die de vorige keer voor ons gestemd hebben, vinden dat we de verwachtingen niet hebben ingelost.” Foto: Photo News

De spreidstand tussen Vlaanderen en Wallonië wordt alsmaar groter. Dat heeft Jan Jambon (N-VA) zondagavond gezegd aan VTM Nieuws. Op de vraag of hij nog steeds kandidaat-premier is voor de federale regering, antwoordde hij diplomatisch: “Als blijkt dat we de grootste partij zijn, willen we onze verantwoordelijkheid nemen”.

“De kaarten liggen heel moeilijk: Wallonië heeft zeer links gekozen, Vlaanderen heeft een rechts signaal gegeven”, aldus Jambon. “Die spreidstand tussen beide wordt alsmaar groter.”

Over de grote verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang wist Jambon te zeggen dat hij tijdens de kiescampagne gemerkt heeft dat er veel boosheid was bij de mensen: “Mensen die de vorige keer voor ons gestemd hebben en die veel van ons verwacht hadden, vinden dat we de verwachtingen niet ingelost hebben.”

Wat het cordon sanitaire betreft, waar Jambon naar eigen zeggen nooit een grote minnaar van geweest is, vindt de voormalige minister van Binnenlandse Zaken dat het nog te vroeg is om daarover een oordeel te vellen: “Ik ben nooit een grote fan geweest van hun taalgebruik, het zal sowieso moeilijk worden.”

LEES OOK. Jos D’Haese (PVDA): “We gaan het parlement op stelten zetten en partijen naar links trekken” LEES OOK. Sihame El Kaouakibi (Open Vld): “Vlaams Belang in meerderheid? Dan gaan wij naar oppositie”

RESULTATEN. N-VA houdt stand in groot Antwerpen, Vlaams Belang wint fors

In kieskring Antwerpen kan N-VA het verlies beperken. Voor de Kamer zijn alle stemmen geteld. De partij van lijsttrekker Jan Jambon haalt voorlopig 31,1 procent.

Vlaams Belang, dat overal in Vlaanderen forse winsten laat noteren, haalt in Antwerpen voorlopig 18,7 procent, een stijging van 11 procent tegenover de vorige verkiezingen. Antwerps partijkopstuk Filip Dewinter laat er geen twijfel over bestaan: “Het cordon sanitaire móét doorbroken worden.”

Groen staat momenteel op 11 procent, eenzelfde resultaat als de christendemocraten.

Ook PVDA gaat erop vooruit en wint 3 procent tegenover de vorige stembusgang. De partij van lijsttrekker Peter Mertens klokt in Antwerpen momenteel af op 7,7 procent. “Ook tijdens onze deur-aan-deurcampagne merkten we dat de mensen zelfs in gemeenten waar PVDA tot nog toe amper heeft meegespeeld, heel open en positief reageerden”, klinkt het in Ampère, waar PVDA vandaag samentroept.

De partij van Peter Mertens zal vertegenwoordigers krijgen in zowel de Kamer als het Vlaams Parlement. In de kieskring Antwerpen gaat Mertens zelf naar de Kamer, Jos D’Haese en Lise Vandecasteele zullen in het Vlaams Parlement gaan zetelen.

Sp.a verliest 3 procent en strandt op 8 procent. Open Vld haalt nipt de 10 procent niet.

De resultaten voor het Vlaams Parlement geven in kieskring Antwerpen eenzelfde beeld. Met alle stembureaus geteld, blijft N-VA de grootste met 31,8 procent, Vlaams Belang is tweede met 18,4 procent. Groen staat voorlopig op 11 procent, net als CD&V. Open Vld haalt 10 procent, sp.a 7,9 en PVDA 6,8.

LEES OOK. Antwerpse christendemocraten teleurgesteld: “We hoopten boven de 20% te gaan”

Kieskanton Antwerpen: PVDA groter dan sp.a, Vlaams Belang eindigt op 14 procent

In kieskanton Antwerpen, dat volledig geteld is, is N-VA opnieuw de grootste partij. Met 28,4 procent voor de federale verkiezingen en 29 procent op Vlaams niveau, verliest de partij van Jan Jambon en Antwerps burgemeester Bart De Wever respectievelijk 5,8 en 3 procent.

Vlaams Belang springt voor het Vlaams Parlement 6,4 procent vooruit en strandt op 14,2 procent. Voor de Kamer is dat 14,6 procent, een winst van 6,7 procent tegenover de vorige stembusgang.

Groen, dat voor het Vlaams Parlement met Meyrem Almaci en met Kristof Calvo voor de Kamer als lijsttrekker naar de kiezer trok, scoort in kieskanton Antwerpen respectievelijk 17,4 en 16,7 procent.

Opvallend is dat PVDA haasje over doet met sp.a. De partij van Peter Mertens (federaal) en Jos D’Haese (Vlaams Parlement) is groter dan het sp.a van lijsttrekker Yasmine Kherbache en Caroline Gennez. PVDA haalt op Vlaams niveau 11,4 procent, tegenover 9,8 procent voor sp.a. Voor de Kamer klokt PVDA af op 12,7 procent, sp.a op 10,1.

Open Vld en CD&V tot slot halen voor de Kamer 8,2 en 5,4 procent. Voor het Vlaams Parlement kregen zij respectievelijk 8,7 en 5,5 procent van de stemmen.

LEES OOK. PVDA in Antwerpen groter dan sp.a: “Een blamage”

VERKIEZINGEN ANTWERPEN. N-VA houdt stand in Antwerpen, Vlaams Belang wint fors: “We willen onze verantwoordelijkheid opnemen”
Vreugde bij PVDA. Foto: BELGA

Burgemeester Beels?

LEES OOK. Jinnih Beels wil burgemeester worden als Bart De Wever minister-president wordt: “Niet netjes, hier is nooit over gesproken”

Ook wanneer we voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen naar de stembus trekken, is het Schoon Verdiep nooit veraf. Antwerps schepen Jinnih Beels (sp.a) zei vanochtend dat ze, indien burgemeester Bart De Wever (N-VA) na deze verkiezingen Vlaams minister-president wordt, maar wat graag de sjerp overneemt.

“Als hij minister-president wordt, ben ik kandidaat om waarnemend burgemeester van Antwerpen te worden”, zei Beels. “Ik wil het dus gerust overnemen. Ik wil niet arrogant overkomen, maar ik denk wel geschikt te zijn om die verbinding in onze stad vorm te geven. Bovendien had ik na De Wever de meeste voorkeurstemmen.”

“Hier hebben we nooit over gesproken”, reageerde De Wever scherp. “Dit is toch een beetje een rare stoot.”

Ook Antwerps havenschepen Annick De Ridder, partijgenoot van N-VA-burgemeester Bart De Wever, reageert kort op de uitspraken van Jinnih Beels: “Denk dat de uitslag in 2018 duidelijk was, collega.”

Beels burgemeester? Onze politieke analist denkt van niet. Video: Gazet van Antwerpen

Lees meer verkiezingsnieuws