© SVDS, PHOTONEWS

VERKIEZINGEN MECHELEN. Gennez krijgt tik in Mechelen, lichte stijgingen voor Somers en Calvo: “Belgische politiek heeft nood aan bruggenbouwers”

In de regio rond Mechelen hebben burgers zondag hun stem uitgebracht voor de Kamer, het Vlaams parlement en Europa. Hieronder vindt u een overzicht van hoe de partijen het er in de regio Mechelen vanaf hebben gebracht in de verschillende kieskantons en hoe de kopstukken hebben gepresteerd.

bap

‘Mechelse’ meerderheid gaat erop vooruit: “Het werk van Bart Somers straalde af op Vlaamse lijst”

Voor het kieskanton Mechelen waren er tot iets voor 20u nog geen stembureaus geteld. De reden was dat er zich in het hoofdbureau computerproblemen voordeden. Dit was ook eind vorig jaar het geval bij de gemeenteraadsverkiezingen. De voorzitters van de verschillende kiesbureaus werden naar huis gestuurd maar moesten zich beschikbaar houden voor wanneer het euvel opgelost is. “De oplossing zal dus nog niet voor meteen zijn”, klonk het.

Het euvel was rond 20u opgelost, nadien stroomden de resultaten binnen. Na alle 79 getelde stembureaus blijft N-VA de grootste partij. Vlaams Belang springt over Open Vld, Groen van lijsttrekker Kristof Calvo gaat er met 2,8 procentpunten op vooruit maar moet zich voorlopig tevredenstellen met een plek bij de eerste vier. Voor het Vlaams parlement springt Open Vld van burgemeester Bart Somers (die in kieskring Antwerpen 52.885 voorkeurstemmen liet optekenen) met een stijging van 2,9% over sp.a en CD&V maar ze kunnen N-VA niet bedreigen, dat een daling kent van 6,3%. Vlaams Belang is de derde grootste partij. Sp.a van Caroline Gennez moet een tik incasseren, ze kennen een daling van 5,9%.

Heist-op-den-Berg was de eerste gemeente uit de provincie Antwerpen waar de voorlopige resultaten van bekend raakten. De N-VA van burgemeester Jan Moons (11.318 voorkeurstemmen) blijft er na de getelde 38 stembureaus de grootste partij, maar moet een duik van 11,1% incasseren. Vlaams Belang gaat er 16,5% procent op vooruit en steekt het geplaagde CD&V voorbij. Op Vlaams niveau beperkt N-VA de schade tot 5% verlies.

In Duffel zijn alle 45 stembureaus geteld. In de Kamer verliest CD&V zijn status als tweede grootste partij aan Vlaams Belang, dat met 17,4% nog op ruime afstand volgt van N-VA (32,8%). De resultaten voor het Vlaams parlement geven eenzelfde situatie weer.

In Puurs-Sint-Amands is na het tellen van de 41 stembureaus ook N-VA de grootste partij, CD&V van burgemeester Koen Van den Heuvel (36.825 voorkeurstemmen in Antwerpse kieskring) volgt op de tweede positie, Vlaams Belang stijgt er tot 19,9%. Voor het Vlaams parlement wordt dezelfde volgorde aangehouden.

In het kieskanton Lier stijgt Vlaams Belang na het tellen van de 24 getelde bureaus naar 18%, goed voor de tweede plaats. N-VA verliest 8,1% tot 29,6%. Ook bij de stemming voor het Vlaams parlement gaat Vlaams Belang er met 11,7% sterk op vooruit.

Kristof Calvo: “Stap vooruit”

© ISOPIX

Lijsttrekker voor Groen voor de Kamer Kristof Calvo (39.216 voorkeurstemmen) is tevreden met de resultaten. “Hier wordt vandaag gevierd, en met reden. Het was niet de gemakkelijkste campagne, een campagne van één tegen allen. We hadden de grootste ideeën en het kleinste budget. Je ziet wel dat Groen en Ecolo samen de grootste fractie kunnen vormen. Samen met N-VA boeken we de vierde verkiezingsoverwinning op rij. Het is geen grote stijging, maar het is wel een stap vooruit. Uiteraard hadden we liever nog meer gehaald, maar met dit resultaat wil je aan de slag, aan de slag om het klimaat ook echt in het beleid te brengen. En wil je ook aan de slag met de bezorgdheden van de kiezers van extreemrechts. Ik ben bezorgd over de opkomst van extreemrechts. De Belgische politiek heeft nood aan bruggenbouwers, aan mensen die willen samenwerken.”

“Ik denk dat heel veel Vlamingen zich vandaag onzeker voelen na de verhoogde facturen en de verhoging van de pensioenleeftijd”, gaat Calvo verder. “Wij willen ons echt inspannen om die Vlamingen terug perspectief te geven. Op locaties waar Groen mee bestuurt, zoals in Mechelen, zie je dat progressieve partijen het echt wel goed kunnen doen en dat het vooruitgaat. Laat ons er proberen voor te zorgen dat er een beleid op Vlaams en federaal niveau komt die die bezorgdheden ernstig neemt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER