Gehucht viert zondag oeroud lentefeest met Meiboomplanting

De Meiboomplanting vindt zondag voor de negentiende keer plaats aan de Kaasstrooimolen in Bruggeneinde. Foto: Kristof Van Rompaey

Gehucht viert zondag oeroud lentefeest met Meiboomplanting

Print
Heist-op-den-Berg -

Het Heistse gehucht Bruggeneinde maakt zich zondag klaar voor de zestigste Meiboomplanting. Het folkloristische feest verhuisde enkele keren, maar vindt nu al voor de negentiende keer plaats aan de Kaasstrooimolen, op de grens met Hulshout.

Een meiboomplanting is een oeroud gebruik waarmee in grote delen van Europa nog steeds de lente wordt welkom geheten. De bekende heemkundige en grondlegger van Bokrijk dr. Jozef Weyns haalde de traditie zestig jaar geleden van onder het stof op Domein Ter Speelbergen, op de grens van Heist en Beerzel (Putte). Na zijn overlijden zette zijn familie het volksfeest nog een tijd voort. Daarna nam de Heistse heemkring Die Swane het over.

De Meiboomplanting heeft intussen al bijna twintig jaar een vaste stek aan het heemerf in Bruggeneinde. Aan de voet van de Kaasstrooimolen nemen gevormde koppeltjes het zondag tegen elkaar op tijdens een aantal volksspelen. De inzet: de titel van meigraaf en meigravin binnenhalen. Volkskunstgroep Zonnedauw uit Hulshout zorgt traditiegetrouw voor een streepje volksmuziek. “Aan de molen zal tarwemeel, speltmeel en tarwebloem verkrijgbaar zijn. De molenaar maakt u graag wegwijs in de techniek van de molen”, laat heemkring Die Swane nog weten. “Als vanouds is iedereen welkom vanaf 14.30u.”

www.heemkringdieswane.be

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio